Přemysl Žáček o začátcích závodní kariéry syna Michala.

02.12.2012 16:25

 

Přemysl Žáček otec a zároveň manažer syna Michala popsal na našem partnerském webu MOTORMIX.CZ jak se Michal propracoval od úplného začátku až k letošní úspěšné sezóně.

 

Když jsme se s manželkou v roce 2001 rozhodli zúčastnit se s naší starou Škodou Felicií MČR v orientačních soutěžích historických vozidel, měl Michal při  našem prvním startu sotva půl roku. Sezona úspěšně skončila, následovala druhá, potom třetí, Michal rostl jako z vody a zajímalo ho všechno co vrčí. 

V šesti letech přišel minibike, ale po roce už tahal kolena po zemi a stále více se zajímal o čtyři kola a volant, až najednou přišly deváté narozeniny a k nim stará Škoda 120 -to aby jsme mu pořád nemuseli "půjčovat" naše auto.
Mezitím nám doma vyrostla vrchová Škoda Octavie z roku 1960, se kterou jsem stihl odjet sotva pár kopců a najednou bylo 16.4.2011 a desetiletý Michal seděl  za volantem na startu svého prvního závodu na Mohyle Míru. Překvapivě obsadil třetí místo v historicích, sice bylo z opačného konce, ale nebyl poslední a to byl pro nás úspěch.
Následovaly slavkovské serpentiny. První křest deštěm dopadl dobře a tak přibyly další bodíky za umístění v kategori. Na závěr přišel Ořechov, s ním druhé  
místo v juniorech a potom už jen slavnostní vyhlášení sezony.
A protože se body započítávaly do dvou seriálů, získal Michal v Maverickrescue 2011 3.místo v kategorii historiků do 2000 a 2.místo v juniorech. V seriálu  LMBC se podělil s Petrem Švábem o 1.místo v kategorii historiků.
Sezona 2012 začala tradičně jarní Mohylou Míru, tedy naším téměř domácím závodem. Za doprovodu sněhových vloček přibylo pár bodů za třetí  a čtvrté místo a  už jsme se těšili na prázdninový Bratrušov a jeho krásnou trať, na které byl opravdu problém nezabloudit.  Na závěr sezóny nás opět přivítala Mohyla Míru, která nás sice hustou nedělní mlhou připravila naštěstí jen o trenink, ale ne o body a tak nakonec vše dobře skončilo.
A protože to nejlepší bývá nakonec, přišlo i vyhlášení sezony a s ním 3.místo v juniorech, 4.místo ve své třídě a vyhlášení Michala talentem roku v seriálu  Maverickrescue Euro Cup 2012. Podle slov Aleše Gansdorfera nejen proto, že bez problémů a bez nehody dokončil všechny závody, ale také proto, že dokázal poražet i starší soupeře a pravidelně zlepšoval svoje časy.
 
 
Přemysl Žáček
otec a manager týmu