TISKOVÁ ZPRÁVA: k 2. Podniku Mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Rescue Euro Cup 2020 a Mistrovství ČR a České trofeje závodů automobilů do vrchu – Vrbenský vrch 2020 – VRBNO POD PRADĚDEM 3. – 5. 7. 2020

03.07.2020 01:15

Po úspěšném úvodním závodě na Vírských serpentinách bude v rychlém sledu o tomto víkendu 3. až 5. července pokračovat druhým závodním víkendem seriál Mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Rescue Euro Cup 2020. Společně se seriálem MREC se uskuteční úvodní podnik letošního Mistrovství ČR soudobých vozů, Mistrovství ČR HA a Česká trofej. Závodit se bude na trati dlouhé 2600 m vedoucí od křižovatky za Vrbnem pod Pradědem směrem Pustou Rudnou. Na začátku silnice bude umístěno depo závodních vozů V PZS č. 1, to je určeno pro kamiony se závodními speciály MREC a MČR, dále bude depo č. 2 za cílem závodní trati a tam budou vozy MREC a MČR –HA a ČT.

Po pátečních administrativních a technických přejímkách jezdců a strojů bude úvod zahájen rozpravou ředitele závodu se všemi zúčastněnými jezdci. Tréninkové jízdy budou  po oba dva dny odstartovány v 8.30 hodin a potrvají do 12.00 hodin Vlastní závody začnou ve 13.00 hodin a na závěr každého závodního dne dojde od 18.00 hodin ke slavnostnímu vyhlášení vítězů.

V těchto dnech končí uzávěrka přihlášek pro oba seriály. K závodu MREC obsahuje seznam přihlášených téměř šedesátku jezdců. Je mezi nimi druhý v pořadí po prvním víkendovém závodě Rakušan Ferdinand Madrian z česko-rakouského týmu SKI Modřice/Mad Racing Power s Normou M20FC. Z první dvacítky průběžného pořadí jsou např. přihlášeni čtvrtý absolutně a nejlepší v kategorii juniorů do 20 let, Michal Žáček s BMW 130i, šestý v pořadí Michal Slováček  s Hondou Civic Type R. Dále je to David Borkovec se Škodou Fabia TDi, Milan Motálek s Mitsubihi Lancer VII či František Gruntorád se Škodou Octavii RS. Mezi jezdci s historickými vozy jsou oba dva z velkých favoritů – Petr Žáček s Audi Sport Quattro S1 a Tomáš Homola s BMW E30 a také Herbert Neubauer z Rakouska s Lancii Delta Integrale V16. K závodu je také přihlášen domácí jezdec z AMK Vrbno pod Pradědem, Martin Pleva se Škodou 100. Ke svému prvnímu závodu v letošní sezóně by měl přijet z Polska Jacek Koraszewski s vozem Autdi S2. Do závodu Junior Trophy jsou již vedle uvedeného Michala Žáčka na seznamu  Adam Králík s Citroen Saxo VTS či Filip Furiš s Peugeotem 205 GTI, do Lady Trophy je tentokrát přihlášena samotná Jana Kazdová se  Citroenem C2.

Také seznam přihlášených do závodů Mistrovství ČR a České Trofeje obsahuje šedesátku jezdců. Mezi nimi nechybí nikdo z našich předních špičkových závodníků. Loňský mistr republiky Miloš Beneš s vozem Osella FA 30, Václav Janík s Normou M20FC Turbo, Marek Rybníček  se Škodou Fabii R5, Zdeněk Chudoba s další Normou, David Komárek s McLaren F1 EVO, Aleš Mlejnek na Glorii C8F nebo Libor Neckář s Ligierem JS53 EVO 330 a celá řada dalších jezdců. V seznamu je také několik žen, Kristýna Fillová s Mitsubishi Black 9, Tereza Machová se Suzuki Swift a Simona Málková s Hondou Civic VTEC. Mezi juniory se jedná o jezdce startující s kartcrrosovými speciály, Marka Nováka či Petra Dlouhého.

Závodní víkend proběhne za stále platných zvýšených hygienických podmínek a podle opatření proti šíření nemoci Covid-19 nařízené Ministerstvem zdravotnictví ČR, která budou platná ke dni konání závodů. 

Redaktor Jaromír Navrkal

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2020