Tisková zpráva k pátému podniku ECCE HOMO ŠTERNBERK Maverick Rescue Euro Cup 7. - 8. 9.2018

05.09.2018 07:56

V sobotu 8. září 2018 se uskuteční na zkrácené trati slavného vrchu – Ecce Homo ve Šternberku, pátý podnik letošního seriálu mezinárodních závodů automobilů do vrchu – Maverick Rescue Euro Cup 2018. Na trati dlouhé 4,8 km VI. Šternberského vrchu – Ecce Homo, bude o body zápolit 70 jezdců MREC na soudobých a historických závodních vozech a současně se uskuteční i další  závod Autoklub Mistrovství ČR v závodech do vrchu soudobých a historických automobilů a Česká Trofej.   Již z tohoto úvodu je patrné, že ve Šternberku se uskuteční byť jednodenní, ale velice kvalitní závody.

Na počátku srpna byla zahájena registrace jezdců MREC na tento závod a její ukončení bude ve středu 5. Září 2018. Již dnes však je naplněn seznam přihlášených, který čítá 70 jezdců a jsou přihlášeni i další jezdci, kteří jsou vedeni jako náhradníci.

Zcela jistě budou ozdobou závodu MREC zahraniční jezdci, kteří v letošním roce opanovali čelní místa. Přihlášena je vedoucí trojice – Philipp Wilhelm z Německá, Christian Ferstl a Ferdinand Madrian  z Rakouska. Madrian startoval o tomto víkendu na závodu Mistrovství Evropy do vrchu – PETROL Ilirska Bistrica ve Slovinsku, kde si s vozem Norma M20FC dojel pro 14. místo v absolutním pořadí a ve třídě E2 – SC do 3000 ccm skončil na osmém místě. Seznam přihlášených obsahuje velké množství našich jezdců, kteří budou usilovat o zisk bodů a to hlavně v jednotlivých třídách, kde ještě z daleka není rozhodnuto o vítězích.

Zajímavý souboj se odehraje ve třídě E1 nad 2000 ccm dvoukolek mezi Radkem Kolbábkem na Fordu Sierra a Martinem Petrem s VW Golf 2.8v6 turbo mezi nimiž je rozdíl 17 bodů. Patnáct bodů dělí i prvního Tomáše Kubicu s VW Golf II z Domaslavic od druhého v pořadí, jihlavského jezdce Tomáše Homolu s BMW E30 ve třídě dvoukolek E1 nad 2000 ccm. Stejný bodový rozdíl je také ve třídě E1 do 1600 ccm, kde vede tuto třídu Vojtěch Macek z Bruntálu na Škodě 110 R, který má 107 bodů a na druhém místě je Milan Hrubý na Škodě Felicii FR16 na jehož kontě je 92 bodů. Nejvíce obsazená třída E1 do 1400 ccm není zcela rozhodnuta, když v čele je kyjovský jezdec Petr Šrahůlek na Škodě 130RS se 110 body, na druhém místě je pak Bohuslav Krejčí se Škodou Rapid s 99 body.

Mezi 24 jezdci s historickými automobily až na výjimky, figurují na seznamu přihlášených téměř všichni přední jezdci a to jak v absolutním pořadí tak v jednotlivých třídách. Vedoucí pozici v absolutním pořadí a ve třídě HA do 1300 ccm bude chtít potvrdit Lukáš Krupica z týmu Auto Špacír na voze Škoda 130 LR. S vozy Zastava 101 jsou mezi přihlášenými David a Michal Paterovi z týmu Patera Motorsport, kteří mezi s sebou soupeří o vítězství ve třídě HA1-K do 1300 ccm. Dalšími na seznamu přihlášených jsou Petr Haviger  s Renaultem Clio, jihlavští jezdci Pavel Vratil s Opelem, Milan Zelený se Škodovkou či Libor Jelínek s BMW CSL 3.5. Z Rakouska přijede s Lancii Delta Integrale Herbert Neubauer.   

Mezi přihlášenými je také několik žen. Kristýna Fillová s vozem Mitsubishi EVO, která je suverenkou ve třídě čtyřkolek S1 nad 2000 ccm, z Rakouska jsou přihlášené dvě jezdkyně a to Sigrid Schoeglerová s vozem Formule Renault a Marie-Luise Neubauerová s VW Polo a ve třídě dvoukolek S1 nad 2000 ccm ještě figuruje Anežka Kořenková z týmu Scuderia Motorsport s vozem Peugeot 206 SRC.

Program závodu bude zahájen v pátek 7. září odpoledne technickou a administrativní přejímkou jezdců a vozů. Tréninkové jízdy budou zahájeny v sobotu 8. září v 8.00 hodin a do vlastního závodu odstartuje první jezdec ve 13.00 hodin.  Jsou připraveny i doprovodné akce – Šternberské slavnosti a pivní festival na hlavním náměstí a vystoupení hlavních hostů - zpěváka Kamila Střihavky a slovenské zpěvačky Kristiny.

Redaktor Jiří Navrkal