TISKOVÁ ZPRÁVA: k 1. podniku Mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Rescue Euro Cup a druhému podniku MZAV MRS – TROPHY “3. Vírské serpentiny 20. – 21. 6. 2020

16.06.2020 09:09

Trať do vrchu dlouhá 2900 metrů mezi Vírem a Bystřicí nad Pernštejnem bude o víkendu ve dnech 20. a 21. června místem konání úvodního podniku letošního seriálu mezinárodních závodů automobilů do vrchu – Maverick Rescue Euro Cup a druhého mezinárodního závodu  MRS-TROPHY pro rok 2020.

„Program dvoudenních závodů bude zcela identický. Před zahájením tréninkových jízd bude pro všechny jezdce povinná rozprava v prostoru startu. Od půl deváté budou zahájeny tréninkové jízdy – nejdříve dvě pro vrchaře, následně pro trofej. Vlastní závody budou po oba dva dny začínat po slavnostním zahájení ve třináct hodin dvěma jízdami vrchařů a o půl čtvrté bude zahájen závod pro trofej. Celý závod bude ukončen vyhlášením vítězů v obou kategoriích“ nastínil program víkendových závodů ve Víru jejich promotér a ředitel závodů Aleš Gänsdorfer.

Při pohledu na seznam přihlášených jezdců a jezdkyň, který v celkovém počtu je 131 (Česká republika, Slovensko, Rakousko, Německo) do obou seriálů je patrné, jak jsou jezdci natěšeni na závodění po nucené úvodní přestávce zaviněné pandemii COVID-19. Zaplněné seznamy startujících do posledního místečka jasně hovoří, o oblibě závodu ve Víru a diváci se budou moci opravdu na co dívat.

A koho budeme moci na trati Vírských serpentin vidět? Při postupném uvolnění hranic mezi státy Evropské unie a Schengenského prostoru umožnilo zaslat přihlášky na tento závod i ze zahraničí. V první řadě se jedná o jezdce z Rakouska z týmu SK Modřice/Mad Racing Power, manžele Christiana a Siegrid Ferstlovi s vozy F-Tatuus Master. Christian bude letos obhajovat loňské celkové prvenství v seriálu do vrchu.  K dalším favoritům na přední umístění bude patřit Ferdinand Madrian s vozem Norma M20 FC nebo Felix Pailer s Lancii Delta Integrale. Z Německa je přihlášen loňská druhý jezdec v celkovém hodnocení Philipp Wilhelm na voze Norma M20 FC Oreca.  

Z našich jezdců by měli „čeřit“ boj o přední místa, jeden z našich nejlepších závodníků David Komárek, který poprvé představí svůj nový vůz Mc F1 EVO. Michal Žáček s BMW 130i, Lukáš Štelc s Mitsubishi Lancer EVO a další jezdci na silných strojích. Vedle již uvedené Siegrid Ferstlové jsou přihlášeny do Dámské trofeje další čtyři závodnice – Kristýna Filová (Mitsubishi Black EVO), Alexandra Divišová (Škoda Octavia), Jana Kazdová (Citroen C2) a závodnice zocelená závody v rally,Pavlína Tydlačková (Renault Clio). Také Juniorská trofej má mezi přihlášenými celou řadu jezdců do 20 let, např. Michala Žáčka. Adama Králíka, Lukáše Nastoupila, Filipa Furiše atd.

V seznamu přihlášených pro slalom najdeme tři úspěšné jezdce se stroji Kartcross – dvojnásobného vítěze z úvodního podniku na Polygonu brněnského Automotodromu Marka Nováka a další z bratrské dvojice Michala a Martina Cupákových. Také tady se utkají Natálie Štěpánková (Volvo 480), Irena Bauer (VW 11 Brouk) a Lenka Hrubanová (Peugeot 206cc) o titul vítězky Dámského poháru. Mezi přihlášenými jezdci s historickými vozy jsou například Luboš Sázava s vozem Porsch 911, manžel Ireny Bauer, Patrik s VW Brouk či Jaroslav Midrla s plážovým VW Buggy.

Závodní víkend proběhne za zvýšených hygienických podmínek a podle opatření proti šíření nemoci Covid-19 nařízené Ministerstvem zdravotnictví ČR. Platných ke dni konání závodů. Pro diváky budou vyhrazené divácké sektory a po celý víkend je vstupné dobrovolné.  

Redaktor Jaromír Navrkal

Foto archív Vladimír Starý

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2020