Tisková zpráva - Náměšť nad Oslavou přivítá o víkendu účastníky Zámeckého vrchu 2023

04.05.2023 08:13

Ve svém tradičním květnovém termínu Náměšť nad Oslavou přivítá elitu v závodech automobilů do vrchu. O víkendu 6. a 7. května 2023 se na 2030 metru dlouhé závodní trati okolo náměšťského zámku, uskuteční jeden z nejvýznamnějších automobilových závodů v Kraji Vysočina, 42. ročník Zámeckého vrchuMANN-FILTER 2023 jehož pořadatelem je ASK Náměšť nad Oslavou. O závodním víkendu zabojují účastníci o body letošní série Liqui Moly Mistrovství ČR v závodech automobilů do vrchu amezinárodní sérieLiqui Moly MaverickHillClimb Czech 2023.

O tom, že se bude jednat o velice kvalitní sportovní podnik, svědčí zaplněné seznamy přihlášených ještě před termíny jejich uzávěrek. Jasnou podobu startovních listin pro víkendové závody na 42. ročníku Zámeckého vrchu MANN-FILTER určí až páteční administrativní a technické přejímky jezdců a závodních automobilů, kteří do Náměště nad Oslavou přijedou.

Při pohledu do seznamů přihlášených se dá již dnes s jistotou říct, že letošní ročník závodů bude patřit mezi jedny z nejlépe obsazených v celé historii pořádání závodů. Mezi více jak sedmdesátkou přihlášených pro závod Liqui MolyMistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu, projevila zájem o start na Zámeckém vrchu MANN-FILTER kompletní česká špička, kromě loňského mistra Petra Trnky, který letos dává přednost závodům Mistrovství Evropy. Diváci v Náměšti nad Oslavou se můžou mimo jiné těšit na start Miloše Beneše, Petra Vítka, Václava Janíka nebo Davida Dědka na sportovním prototypech. Po několikaleté přestávce, z důvodu prioritních startů v ME a Evropského poháru, se na startovní čáře Zámeckého vrchu představí i kompletní Janík Motorsport, který budou kromě Janíka s Dědkem reprezentovat i Jiří Svoboda na formuli Lola B 03/51 a s novinkou letošní sezóny Hyundai Elantra TCR nestor závodů automobilů do vrchu Jaromír Malý.Pro diváky budou jistě zajímavé souboje ve skupině 2, kde kromě stálice závodního pole, Martina Jermana s Lamborghini Huracan GT3, jsou přihlášení i Jiří Mičánek na stejném voze a trojici vozů Lamborghini doplňuje Zdeněk Kmínek se starším modelem Gallardo GT3. Díky tomu se mohou diváci těšit na atraktivní souboj trojice vozů s býkem ve znaku s domácím Markem Rybníčkem, který se představí na KTM X-BOW GTX v nových bojových barvách. Po dvouleté přestávce se pokusí prohnat českou špičku, bojující o mistrovské body, i okříšský David Komárek na McLarenu F1 EVO2019, kterého ve startovní listině doplňují i další dva členové jeho týmu pod hlavičkou KRTZ Motorsportu, Kristina Fillová s Mitsubishi Lancer EVO IX a Milan Motálek na Mitsubishi Lancer Evo VI.

Pro závodmezinárodní sériev závodech automobilů do vrchu Liqui Moly MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023 je na předběžném seznamu přihlášených neuvěřitelných téměř sto dvacet jezdců v čele s loňských více mistrem Jiřím Špalkem startujícím na Normě M20FC. Díky startu Davida Komárka a Kristýny Fillové v klasifikaci MČR, se pokusí probojovat na stupně vítězů v absolutní klasifikaci se svým Ligierem JS49 Honda Michal Novický nebo Petr Žáček na svém monstrózním rallyovém voze Audi Sport Quattro. Návštěvníci závodu se můžou těšit i na hojně obsazené mezinárodní pole, kde se představí pěkná řádka jezdců z Rakouska, Německa nebo Slovenska v čele s manželi Christianema Sigrid Evou Ferstlovými na formulích TatuusMaster anebo nestora závodů automobilů do vrchu, rakouského jezdce Felixe Pailera na monstrózní Lancii Delta Integrále, u kterého se ale teprve uvidí, zda se mu podaří opravit závadu na motoru z víkendového evropského závodu na Rechbergu.

Jak už bývá tradicí, si závody v Náměšti nad Oslavou nenechá ujít ani početné zastoupení regionálních jezdců, kterých je pro letošní ročník přihlášena více jak třicítka. 

Pořadatelé si pro návštěvníky letošního Zámeckého vrchu MANN-FILTER připravili doprovodný program,ve kterém se v sobotu představí Aleš Loprais se svým dakarským speciálem. Diváci budou moci obdivovat dakarské monstrum jak v parkovišti závodních strojů, tak přímo na trati, kde předvede Aleš Loprais jeho schopnosti při ukázkových jízdách na konci startovního pole.  

„Velice nás těší zájem závodníků o start naZámeckém vrchu MANN-FILTER  2023 v Náměšti nad Oslavou, až nás to trošku zaskočilo.Propustnost tratě, ale hlavně kapacita přilehlých prostor závodního depa je omezená a v současné době seznamy předběžně přihlášených tuto kapacitu přesahují. Po zkušenostech z předchozích ročníků musíme bohužel přistoupit k redukci počtu startujících do závodů. Stanovili jsme maximální hranici na sto třicet jezdců. Tato hranice zajišťuje zvýšení bezpečnosti i dodržování časového harmonogramu. Pevně věřím, že si v průběhu závodního víkendu přijdou na své, jak závodnici, tak diváci a aby se k nám rádi vraceli. Pro diváky závodu jistě bude zpestřením, potkat se s dakarským jezdcem Alešem Lopraisema rozhodně se každý den  nepoštěstí vidět závodní dakarské monstrum na závodní trati v Náměšti nad Oslavou.Rád bych ještě upozornil na změnunedělního programu, která bude v tom, že se odjede pouze jedna dopolední tréninková jízda a následně tři jízdy závodní. Každý jezdec musí povinně absolvovat první dvě jízdy a účast ve třetí pak zůstane na osobním rozhodnutí každého z nich, neboť se budou započítávat do konečných výsledků jen dva nejrychlejší dosažené časy“ řekl před závodním víkendem o přípravách nadcházejícího ročníku 42. ročníku Zámeckého vrchu MANN-FILTER 2023ředitel závodu Ivan Rybníček.

Časový harmonogramdozná proti předcházejícím ročníkům změny.V sobotu se pojede dle zažitého formátu dvou tréninkových jízd a dvou odpoledních závodních jízd, které startují ve 13:00 hodin. V neděli se uskuteční pouze jediná tréninková jízda a druhou nahradí již zmiňovaná závodní jízda od 10:00 hod. Po slavnostním zahájení od 13:30 odstartuje druhá a následně třetí závodní jízda, která nebude povinná. Vlastním závodům bude předcházet technická a administrativní přejímka závodních automobilů a jezdců, která proběhne v pátek 5. května 2023 od 16.00 hodin.

Více informací na www.maverickrescue.cz , www.zamecky-vrch.cz

Tisková zpráva: Autosport klub Náměšť nad Oslavou v AČR – 4.5.2023