Tisková zpráva: Prvního podniku Maverick Hill Climb Czech a Maverick Slalom – Trophy. Prvenství na Slováckém kopci v Násedlovicích si rozdělili domácí jezdci Petr Vítek s Jiřím Špalkem

20.05.2021 19:59

Seriály Maverick Hill Climb Czech 2021 a Maverick Slalom Trophy 2021 zahájily prvním podnikem na trati v Násedlovicích u Kyjova. Závod se jel jako 23. Slovácký kopec a XI. Memoriál Stanislava Firtla. Celá akce se konala na základě platného povolení od Národní sportovní agentury a Ministerstva zdravotnictví a závod byl bez účasti diváků.

Maverick Hill Climb Czech 2021

K závodu vrchařů se prezentovalo 80 jezdců – 66 se soudobými a 14 s historickými automobily.

Páteční trvalý déšť nesliboval nic dobrého pro následující dva dny závodů. Nakonec se počasí umoudřilo a přes několik drobných dešťových přepršek, které sotva smočily závodní trať, se nic neudálo a tak se mohlo závodit.

Sobotní závod pro sebe rozhodl opavský jezdec CLIMART Racing Teamu, Petr Vítek s vozem Osella PA 30. Ten porazil po součtu časů z obou jízd okříšského jezdce startujícího v barvách KRTZ motorsport, Davida Komárka na Mc F1 EVO o 1,1 sekundu. Třetí skončil Komárkův stájový kolega Jiří Špalek s Normou M20F EVO. Čtvrté místo vybojoval Rakušan Ferdinand Madrian z česko-rakouského týmu SKI Modřice/Mad Racing Power s další Normou M20FC  McLaren. Michalu Novickému ze Sudoměřic týmu REC Group s vozem Ligier JS49 Honda patřilo páté místo. Marek Rybníček z Náměště nad Oslavou, představil novinku pro letošní rok, vůz KTM X-BOW. Startoval za  Nutrend Czech Team a vyjel si celkově šestou pozici. Na sedmém místě se umístil další vůz Norma M20F, který pilotoval jezdec ze Štěpánova, Zdeněk Chudoba týmu Powertti. Pražský Martin Jerman z Liqui Moly Racing Teamu se představil s Lamborghini HuracanGT3 s nímž získal osmé pořadí. Devátá skončila nejrychlejší žena závodního pole, Kristýna Fillová ze Sudic u Náměště nad Oslavou. Ta startuje opět za KRTZ motorsport se čtyřkolkou Mitsubishi HULK 9. Desítku nejrychlejších uzavřel další jezdec týmu SKI Modřice/MadRacingPower, Rakušan Felix Pailer s Lancii Delta Integrale.

Při neúčasti sobotního absolutního vítěze Petra Vítka, byl pro nedělní závod favoritem David Komárek. Ale ani tentokrát mu nebylo vítězství souzeno. Po dvou jízdách byl o 0,42 sekundy pomalejší než jeho týmový kolega Jirka Špalek z Brna. Na třetí místo se posunul Ferdinand Madrian, čtvrtý skončil Michal Novický. Páté místo si vyjel Rakušan Andreas Stollmberger z Team Terschl Austria s vozem Dallara 302. Ten si napravil sobotní neúspěch, když pro poruchu svého vozu nenastoupil ke druhé jízdě. Šestý byl Marek Rybníček, z ním na sedmé příčce skončila Kristýna Fillová. Osmé místo ze soboty obhájil Martin Jerman a devátý byl Felix Pailer.Po sobotním třináctém místě se v neděli probojoval do elitní desítky František Grünerze stejnojmenného týmu Grüner Motorsport z Trstěnic s vozem BMW 340i e30. Po dvou závodech je na čele absolutního pořadí Jiří Špalek se 72 body, druhý je David Komárek se 70 body a třetí příčka patří Ferdinandu Madrianovi se 62 body, čtvrtý je s 58 body Michal Novický a pětku nejlepší uzavírá Marek Rybníček s 52 body.

 

Historici 2021

Dvojnásobné vítězství si odvezl do Turnova vítěz kategorie historických vozů Petr Žáček, který bude letos obhajovat své loňské absolutní prvenství. Startoval za tým LEGENDY s vozem Audi Sport Quattro S1. V sobotním závodě druhý a v neděli třetí skončil jezdec SKI Modřice/Mad Racing Power, Petr Tykal z Brna s formuli MTX 1-03. Stejná umístění, ale v opačném pořadí, získal jihlavský jezdec týmu SPZ-Vysočina, Tomáš Homola startující na osvědčeném BMW E30. Těmto třem jezdcům patří také průběžné pořadí po úvodním podniku. Na čele je Petr Žáček se 40 body, na druhém a třetím děleném místě jsou Tomáš Homola s Petrem Tykalem, oba mají 27 bodů.

Lady Trophy 2021

Pro ženy byla vypsána kategorie Lady Trophy. Ze tří soutěžících žen byla po oba dva dny nejrychlejší Kristýna Fillová. V sobotu skončila na druhém místě Pavlína Havlová ze Želivska nedaleko Březové nad Svitavou. Ta startovala s Fiatem 127 v týmu Patera Motorsport. V nedělním závodě obsadila třetí místo. V sobotu třetí a v neděli druhá, to bylo umístění pro rakouskou závodnici Victorii Schütz z MSC Mühlbach s vozem Renault 5 Alpina. Po dvou závodech je včele Fillová se 40 body, o druhé a třetí místo se dělí Havlová se Schütz – obě mají 27 bodů.

Junior Trophy

Junior Trophy, je kategorie pro nejmladší soutěžící, se prezentovalo 5 jezdců. Dvě první místa vybojoval, Lukáš Nastoupil  týmu PNTH z Olomouce s vozem Honda CRX. Na druhém a třetím místě se shodně umístili Michal Melša z TRT Polička s vozem Toyota MR2 – druhý a třetí skončil nejmladší účastník závodu, letos patnáctiletý Adam Kowalski ze stejnojmenného Motorsportu s vozem Peugeot 106 Rally. Po jednom čtvrtém a jednom pátém místě si připsaly Pavlína Havlová a Victoria Schütz. Po dvou závodech má 40 bodů Nastoupil, na 30 bodech je Melša, Kowalski má 24 bodů a obě mladé dámy jsou shodně na 18 bodech.

Na další závod do vrchu si musí jezdci počkat na závěrečný červnový víkend – 26. a 27., kdy se pojede na trati z Víru směrem na Bystřici nad Pernštejnem.

Maverick Slalom Trophy 2021

Mezi 35 slalomáři vévodil loňský vítěz pardubický Marek Novák z týmu MN Racing na kartkrosu s motorem Honda CBR 600 RR. Ten „nadělil“ v obou závodech více jak 6 sekund druhému v pořadí, Michalu Hanačíkovi ze Zlína,  který startoval v týmu Puglife s vozem Honda Civic Type R. Dvě třetí místa si z Násedlovic odvezl s vozem Nissan 350Z Milan Diblík týmu KZM Racing team ze Zlobice u Kroměříže. O čtvrtá a pátá místa se podělil Ivan Hlásenský ze Šlapanic u Brna s vozem BMW M2 competition a jihlavský Radek Houska týmu SPZ-Vysočina s Audi TT.

Lady Trophy 2021

V této kategorii bylo potěšující zjištění, že se na start slalomového závodu postavilo sedm závodnic. Suverénkou i přes drobné zaváhání v nedělním tréninku se stala po oba dva závody olomoucká závodnice týmu AV Díly Praha Natalie Štěpánková s vozem Volvo 480. Dvě druhá místa patřila Blance Dobrovolné ze Zahrádky u Náměště nad Oslavou. Ta si ve své závodní premiéře jako dablérka, vedla velice dobře týmu Skalda Racing s vozem Citroen C2 VTS. V sobotu třetí, v neděli až sedmá, to byl výsledek Anny Kimlové z Auto Classic Clubu Brno s vozem BMW 318i. Po dvou závodech je na čele Štěpánková se 40 body, druhé místo patří Dobrovolné se 30 body. Na třetí příčceje třebíčské jezdkyni Lenka Hrubanová ze Skalda Racingu s Peugeotem 206cc, která si za dvě čtvrtá místa vyjela 20 bodů. Na dalších místech jsou Kimlová a Irena Bauer – obě po 16 bodech, Hana Cupáková 12 bodů, ty získala za třetí místo v nedělním závodě a sedmá je Marta Slováková taktéž se 12 body…

Další dva závody čekají na slalomáře již tuto sobotu 22. a neděli 23. května 2021 na Polygonu Automotodromu Brno.

Za redakci MZAV MHCC a MST Jaromír Navrkal, foto Jiří Navrkal

19. 5. 2021