I. Tisková zpráva - Závod automobilů do vrchu na Automotodromu v Brně je již v plných přípravách.

29.03.2019 08:00

Brněnský Automotodrom bude o první dubnové sobotě dějištěm úvodního podniku letošních seriálů závodů automobilů do vrchu – III. GMS Hillclimb prolog. Na závodní trati se představí jezdci seriálu Mezinárodního mistrovství automobilů do vrchu, Maverick Rescue Euro Cup 2019 (MREC) a dále pak domácího šampionátu  Liqui Moly Mistrovství ČR automobilů do vrchu (ZAV ČR).

TRAŤ

Největší novinkou letošního závodu je změna trati. Do loňského ročníku byla trať závodu dlouhá 2,435 km a vedla od startu před Schwantzovou zatáčkou v protisměru hodinových ručiček do cíle před zatáčkou Františka Šťastného. Do historických tabulek nejrychlejšího času bude natrvalo zapsán Miloš Beneš, který zajel rekordní čas 56,90 sekundy s vozem Osella  FA30 při závodě v roce 2017.

Trať letošního závodu bude téměř dvojnásobně dlouhá – 4,800 km a pojede se ve směru hodinových ručiček. Start bude umístěn za výjezdem z boxové uličky a trať povede až do cíle, který bude na konci stoupání  před  závěrečnou dvoj zatáčkou klasické závodní trati.

Na třech místech trati budou umístěny oficiální retardéry FIA 2019, jeden s nájezdem zprava před  příjezdem k tribuně A, druhý na rovině u tribuny B a třetí na konci roviny před nájezdem do Schwantzovy zatáčky – oba se budou najíždět zleva.

Není to klasická vrchařská trať, jedná se však o širokou bezpečnou závodní dráhu  kolem níž jsou dostatečné únikové zóny. Tento závod získal mezi jezdci oblibu a ještě je možno před závody otestovat závodní vozy všech kategorií. Tato akce je připravena promotérem pro všechny jezdce v termínu od 3. do 5. dubna, bližší informace získáte na stránce www.maverickrescue.cz 

SOUTĚŽÍCÍ

Na počátku února byla zahájena registrace jezdců k tomuto závodu. V každém seriálu může startovat po 70 jezdcích. Pro závod MREC je uzávěrka přihlášek jezdců ve čtvrtek 4. 4. do půlnoci. V současné době, tedy zhruba týden před ukončením příjmu přihlášek je v seznamu uvedena téměř šedesátka jezdců. Mezi nimi nechybí favorité závodu, jezdci loňské TOP 10 a to jak naši jezdci tak i z Rakouska a Německa.

PROGRAM ZÁVODŮ

Vzhledem k tomu, že se v jednom dni pojedou dva závody dvou seriálů, se bude  jezdit s minimálními přestávkami, které jsou předepsány, od brzkého rána  7.45 hodin do pozdního odpoledne – 17.15 hodin.  Sobotní program bude zahájen první tréninkovou jízdou ZAV MČR, po ní bude následovat první trénink jezdců MREC a od 9.15 hod. si to jezdci obou seriálů zopakují ve druhé tréninkové jízdě. Vlastní závod bude odstartován první závodní jízdou jezdců ZAV MČR v 10.45 hod, po ní bude první jízda MREC a závod bude uzavřen druhými jízdami.  Ke druhému závodu, který bude mít start v 15.15 hodin je vypsána již jedna tréninková jízda pro oba seriálu. Slavnostní vyhlášení výsledků obou závodů a předání cen se předpokládá od 18.30 min.

Den před závodem, tj. v pátek 5. 4. se uskuteční od 16.00 hod. administrativní a od 17.00 hod. technická přejímka závodních vozů a jezdců.    

DIVÁCI

Návštěvníkům bude zdarma umožněno parkovat na tribuně C tzv. Stadionu, odkud můžou sledovat dění na závodní dráze. Vstupné ve výši 100 Kč se bude vybírat pouze při vstupu na bráně před vjezdem do paddocku a za podchodem od hlavní tribuny.

Redaktor: Jaromír Navrkal