III. Tisková zpráva o úvodním závodě MZAV MAVERICK RESCUE EURO CUP na Automotodromu v Brně 2019

14.04.2019 14:52

O první dubnové sobotě se na brněnském Automotodromu uskutečnil úvodní podnik seriálu Mezinárodních závodů současných a historických automobilů do vrchu MAVERICK RESCUE EURO CUP 2019. Ze 64 přihlášených jezdců jich prošlo páteční administrativní a technickou přejímkou 60, se soudobými vozy jich bylo 48 a s historiky pak startovalo 12 jezdců.

Letošní III. GMS Hillclimb Prolog Automotodrom Brno, v jehož rámci se jel mimo závodu MZAV MREC i Liqui Moly Mistrovství ČR premiérově na trati 4,8 km a to ve směru chodu hodinových ručiček. Start byl za boxovou uličkou a cíl pak ve stoupání před závěrečnou dvoj zatáčkou. Na trati byly zbudovány tři retardéry podle oficiálního předpisu FIA 2019. Ne však pro všechny závodníky byl úkol projetí retardéry zvládnut a došlo k několika kolizím, ale byli i tací, kteří nezvládli některou ze zatáček a skončili v bezpečnostním kačírku. Již od středy do pátku, si řada jezdců okusila novou trať v rámci volných testovacích jízd, které pro ně byly připraveny.

Počasí sobotního rána pořádně těmto závodům nepřálo. Citelné chladno, doplněné drobným, leč vytrvalým deštěm, to byla kulisa úvodních tréninkových jízd a části prvního závodu. Na start se postupně postavili k tréninkovým jízdám všichni převzati jezdci včetně favoritů – např. Christiana Ferstla, jeho manželky Sigrid Ferstlové, Ferdinanda Madriana – z Rakouska, loňského absolutního vítěze Philippa Wilhelma z Německa a celá řada našich jezdců včele s Romanem Švorcem, Milanem Valáškem či Lukášem Štelclem.

V průběhu soboty se odjely dva závody, z nichž se každý skládal ze dvou jízd. V nich kraloval Christian Ferstl s formulovým vozem Tatuus Master NT S2000 a z Brna se odvezl poháry za dvojnásobné absolutní vítězství a dále pak za první místa ve skupině E2/C a třídě do 2000 ccm. V první jízdě druhého závodu, kdy se počasí umoudřilo a povrch trati oschnul, atakoval Ferstl čas pod dvě minuty, ale nakonec se mu to nepodařilo, když zajel čas 2:00,93 min. a stanovil rekordní čas pro závody MZAV MREC pro příští období na tomto okruhu. V první jízdě skončil na druhém místě Hermann Waldy jun. z Rakouska s dalším vozem Tatuus, ale ve druhém závodě tento výsledek vzhledem k problémům na trati nezopakoval a byl nakonec hodnocen jako poslední dojetý jezdec do cíle na čtyřicátém prvním místě. Podobné problémy měl i jeho krajan, třetí v prvním závodě Bernhard Gradischnig s Normou M20F, ten ve druhém závodě absolvoval pouze první jízdu a následně ze závodu odstoupil. Velké problémy měl obhájce loňského prvenství Philipp Wilhelm. Ten první závod ukončil na čtrnáctém místě a ke druhému již nenastoupil. Prvním českým jezdcem byl v úvodním závodě na čtvrtém místě Roman Švorc, startující s vozem Lucchini P3-96M, který toto umístění ještě ve druhém závodě vylepšil a byl klasifikován za vítězným Ferstlem na druhém místě. Stejná umístění získal ve skupině E2/C a ve třídě nad 2000 ccm skončil jednou druhý a jednou vyhrál. Páté místo v prvním závodě patřilo absolutně Ferdinandu Madrianovi s vozem Norma M20F, ve druhém závodě se probojoval na místo třetí.  Nejprve šesté a pak čtvrté místo, to bylo umístění dalšího Rakušana Benjamina Dullera s vozem Ford Fiesta WRC, který byl postaven v dílnách okříšského týmu KOMVET Racing. Duller byl dvakrát první ve skupině E1. S tímto vozem do loňské sezóny jezdil Marek Rybníček pravidelně v domácím mistrovství a startoval i v několika závodech evropského šampionátu. Do první desítky se ještě v prvním závodě umístili sedmý Kramer, osmý Galáš, devátá byla Ferstlová a desítku uzavřel Valášek. Ve druhém závodě byl pátý Kramer, šestý Galáš, sedmý Schwendinger, osmý Štelc, devátý Bokůvka a desáté místo obsadil Podmajerský.

Mezi dvanácti jezdci s historickými vozy byl dvakrát nejrychlejší další rakouský jezdec Christian Rutter se sportovním vozem PRC S2000. Ten dosáhl nejrychlejšího času ve druhé jízdě druhého závodu, kdy zajel 2:15,69 min. a dále si z Brna odvezl dvoje prvenství ze skupiny HA 2 – sportovních a závodních automobilů. Druhé a třetí místo vybojoval Petr Tykal na formuli MTX 1-03, Tomáš Homola byl s vozem BMW E30 nejdříve třetí a pak druhý. Ve skupině HA1 – cestovní vozy, obsadil v obou závodech první místo. V celkovém hodnocení prvního závodu byl čtvrtý Martinek a pátý Vrátil, ve druhém za čtvrtým Martinkem skončil pátý Jelínek.

Velice atraktivní byl start mezi historiky dvou vozů Aero Minor Sport 750 z roku 1949. Jeden z těchto vozů tehdy dojel na druhém místě absolutně a vyhrál ve třídě.  Pro jezdce Zdeňka Kašpara a Davida Karáska z týmu Le Mans Redux to byl jeden z dalších testů vozů pro start v závodech historiků na okruhu Le Mans ve Francii, kterého se chtějí příští rok zúčastnit.

Další vůz, nad kterým zaplesalo srdce, byl Giom 01 slovenského jezdce Jána Ondrejky. Jedná se o nejnižší závodní vozidlo postavené v sedmdesátých létech minulého století na Slovensku. Hnací jednotkou je motor ze Škody 100. Ondrejka startoval pouze v prvním závodě a skončil na osmém místě absolutně mezi historiky a ve skupině HA 2 si dojel pro třetí místo.

Součástí obou závodů byly promotérem vypsané ještě dvě samostatné kategorie. Lady Trophy – soutěž žen, byla na účast skoupá neboť startovala pouze jediná žena a to Rakušanka Sigrid Ferstlová (do loňského roku Schoeglerová) se sportovním  vozem PRC SS a tudíž dvakrát tuto kategorii vyhrála. Druhou byla Junior Trophy pro mladé jezdce, ve které byl dvakrát nejlepší Jáchym Galáš s vozem VW Golf GTI TCR. V prvním závodě skončil druhý Michal Žáček a třetí byl Daniel Kubík. Ten si ještě ve druhém závodě vylepšil umístění, když skončil druhý a třetí byl Lukáš Nastoupil.

Seriál Mezinárodních závodů současných a historických automobilů MAVERICK RESCUE EURO CUP 2019 bude pokračovat o víkendu od 19. do 21. dubna na zkrácené trati slavného závodu do vrchu – ECCE HOMO ŚTERNBERK.  Na trati jejichž délka bude 3,2 km se pojedou dva závody jako Memoriál Jiřího Sedláčka a Antonína Muchy. Program odstartuje páteční technická a administrativní přejímka a také závodnický maškarní bál v Lesnickém učilišti v Opavské ulici ve Šternberku.    

Redaktor Jaromír Navrkal

Foto Jiří Navrkal

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2019