Mezinárodní automobilový závod se vrací na Slovensko

11.05.2014 13:15

Čtvrtý podnik Maverick Rescue Euro Cupu se po třech letech pojede v zahraničí. Závodní automobily svedou souboj o víkendu 24. a 25. května v Bánovcích nad Bebravou.

Článek od uživatele Michaela Michalíková Novinky.cz

Seriál mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Rescue Euro Cup 2014 se po třech letech vrací na Slovensko. Do závodu se zatím přihlásilo 72 jezdců, a přestože většinu stále tvoří čeští závodníci, zájem Slováků o Maverick Rescue Euro Cup stále roste. Soudobé i historické automobily se na dráze Bánovcích nad Bebravou představí o víkendu 24. a 25. května.

„Maverick Rescue Euro Cup se tentokrát přesune na Jankov Vŕšok, který je považován za druhý nejlepší slovenský kopec pro závody automobilů do vrchu,“ uvedl organizátor mezinárodní soutěže Aleš Gänsdorfer.

Jezdci předvedou své schopnosti na trati dlouhé 3700 metrů. „Je to rychlá, technická a hodně zamotaná trať,“ vysvětlil Gänsdorfer. Převýšení přitom dosahuje až 250 metrů, což je pro jezdce velmi náročné.

Kromě dlouhého stoupání čeká na účastníky také velký počet zatáček. „Největší důraz opět klademe na bezpečnost jezdců,“ zmínil priority organizátorů Gänsdorfer. Ani v Bánovcích nad Bebravou tak nebude chybět nezbytný záchranný systém Track Rescue, který se stará o bezpečnost na většině tuzemských závodů automobilů do vrchu.

Organizátoři mezinárodních závodů do vrchu si spolupráci se zahraničními kolegy pochvalují. Vzhledem k tomu, že Maverick Rescue Euro Cup 2014 je registrovanou soutěží České asociace motoristického sportu, na startovní listině se mohou objevit i závodníci startující v rámci Mistrovství Slovenska nebo Slovenského kopcového poháru.

„Příští rok se na Slovensku možná uskuteční hned dva závody Maverick Rescue Euro Cupu. V úvahách je také jeden závod v Rakousku,“ nastínil mezinárodní rozsah závodů Gänsdorfer.

Po třech podnicích mezinárodních závodů automobilů do vrchu je v čele průběžného bodování rakouský závodník Ferdinand Madrian. Druhá pozice patří loňskému šampionovi Aleši Mlejnkovi a bronzovou příčku prozatím obsadil Michal Novický