Race Cars Show 2015 – Tisková zpráva organizačního týmu

26.10.2015 19:46

O uplynulém víkendu - zřejmě letos naposledy - zavrčely motory závodních strojů při volném závodu automobilů, nazvaném „ Race Cars Show Vysoké Mýto“. Těch závodních strojů a jejich pilotů se nakonec sešla více než padesátka. Na to, že to byl první ročník tohoto podzimního setkávání, je to velmi slušný počet. Závod byl rozložen do obou víkendových dnů a jezdci celkem absolvovali devět jízd (3 tréninkové a 6 závodních). Po celý víkend počasí přálo a zvláště sobota byla jak vymalovaná. V parkovišti závodních strojů tak mohla panovat velmi přátelská a pohodová atmosféra a jezdci i jejich doprovody si víkendové závodění užívali. Bufet Petra Sedláka fungoval na jedničku a v sobotu večer v jeho prostorách spustil pro zpestření víkendu svoji rockovou show jedinečný moderátor Vlado Miklošik, který slovem doprovodil i dění na závodní trati.

I když to byl volný závod a atmosféra byla pohodová, na trati ( jak už to bývá) si však jezdci nedarovali ani setinku vteřiny. Pojďme tedy stručně shrnout jak to dopadlo:

Jízdu pravidelnosti vyhrála Eva Michalíková. V dámském poháru se utkali tři zástupkyně něžného pohlaví: Irenka Steč, Gabča Sajlerová a Nela Grundová. Z vítězství se nakonec radovala polská závodnice Irenka Steč na formuli Gloria. Pěkně obsazenou řídu S1 2000 opanoval Jarda Winter st. Ve třídě S1+2000/4WD zvítězil těsně Vlastimil Čepička před Karlem Stehlíkem a na třetím místě skončil Tomáš Michalík. Ve třídě E1 1400 zvítězil David Černý před Petrem Januškou – oba na Škodě Pick Up s motocyklovým motorem. Třetí skončil Martin Pleva se Škodou 120S. Třída E1 1600 a pořadí: první Vojta Staněk, druhý Oldřich Mlčoch a na třetím místě se umístil Honza Jíně. V této třídě měl v sobotu smůlu Josef Dohnálek, který měl poruchu a sobotní závodní jízdy nedokončil. Do nedělních však již nastoupil s opraveným vozem, avšak do celkového hodnocení mu nakonec chyběl výsledek jedné jízdy. Zaslouží si určitě ocenění za bojovnost a příkladný přístup k závodění. Třídu E1 2000 vyhrál Milan Boháč před Standou Firtlem a Ivo Králem. Ve třídě E1+2000/2WD neměl nikdo šanci stačit Lotusu Lukáše Suchomela. Druhý byl Miroslav Látr a třetí Robert Prokš. Mezinárodní zastoupení měly stupně vítězů ve třídě E1+2000/4WD: první polský závodník Jacek Koraszewski, druhý byl slovenský mistr volantu Peter Jureńa a třetí byl Luboš Havlíček velmi těsně před Nelou Grundovou, na kterou tedy zbyla „bramborová medaile“. V absolutní pořadí historických vozů vyhrál mohutný závodník v mohutném voze – Petr Žáček v Audi Sport Quattro před Petrem Strnadem a polským Przemkem Kurkem. Velmi pěkně byla obsazena formulová třída E2/C 1600. Zde zvítězil Robert Steč, druhé místo obsadil Radek Krakovič, třetí pak Damian Borycki.

O tom, jak tuhé to bylo zápolení vypovídá absolutní pořadí závodu, respektive rozdíly mezi jezdci „na bedně“: Vítěz Race Cars Show 2015 se jmenuje Libor Neckář. Ten startoval na dvoulitrové formuli Opel Lotus. Druhé místo obsadil Robert Steč na formuli Gloria a to se ztrátou 810 tisícin vteřiny! Třetí skončil Radek Krakovič s formulí Fiks 09. Ten na druhé místo ztratil nicotných 6 desetin vteřiny! A toto jsou prosím výsledky po součtu čtyř závodních jízd! Takže to byla tuhá bitva do posledních metrů závodu.

Race Cars Show 2015 je za námi a dovolím si konstatovat, že úspěšně. Poděkování patří všem, kteří se jí zúčastnili. Velký dík pak všem , kteří se podíleli na organizaci a hladkém průběhu závodního víkendu. Snad se nám podaří po delší odmlce navázat na kdysi úspěšné a populární podzimní vysokomýtské „víkendy šampiónu“ a uvidíme se opět na podzim roku 2016.

Aleš Mlejnek