REPORT - Automobiloví závodníci se utkali o body v Náměšti nad Oslavou

06.05.2014 17:51

Ve třetím podniku Maverick Resuce Euro Cup 2014 a Mezinárodního mistrovství ČR se představilo celkem 116 jezdců. Dvoudenní závody se uskutečnily o prvním májovém víkendu a navštívilo je osm tisíc fanoušků motorsportu.

Článek od uživatele Michaela Michalíková Novinky.cz

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/vysocina/trebic/4303-24509-automobilovi-zavodnici-se-utkali-o-body-v-namesti-nad-oslavou-.html

Závodní vozidlo čekající na odstartování

Automobilové závody do vrchu se uskutečnily na zámeckém vrchu v Náměšti nad Oslavou o víkendu 3. a 4. května. Na trati dlouhé téměř dva a půl kilometru se představili jezdci soutěžící v rámci Mezinárodního mistrovství republiky a Maverick Rescue Euro Cupu 2014. Návštěvníky neodradilo ani chladné počasí a po sobotním ranním dešti mohli závodníci vyrazit na trať.

„Víkendové závody se vydařily i přes nepříznivé počasí. V sobotu přišla studená fronta, ale přesto se v Náměšti ukázalo až osm tisíc fanoušků závodů do vrchu. Došlo sice k několika málo nehodám, ale všechny se obešly bez zranění,“ zhodnotil třetí podnik soutěže Maverick Rescue Euro Cup spoluorganizátor a ředitel závodu Aleš Gänsdorfer. 

Na závodní trati v Náměšti nad Oslavou se ukázalo 116 jezdců. V sobotním Maverick Rescue Euro Cupu mezi nimi vynikl rakouský jezdec Ferdinand Madrian, který v kategorii soudobých vozidel obsadil první místo. V závěsu za ním se umístil loňský šampion soutěže Aleš Mlejnek. Liberecký závodník si mohl radost z vítězství vychutnat až druhý závodní den. Pro Madriana přitom byla neděle smolná. Kvůli nehodě nemohl rakouský jezdec svůj druhý závod na zámeckém vrchu dokončit. Druhé místo tak v neděli připadlo závodníků z Náměště nad Oslavou Drahoslavu Subertovi.

Víkendové Mezinárodní mistrovství České republiky soudobých vozidel s sebou rovněž přineslo dvě vítězná jména. Zatímco v sobotním souboji zvítězil David Komárek nad Václavem Janíkem, v neděli se karta obrátila. Jezdci si svá umístění prohodili a z vítězného stupínku tak mohl fanouškům motorsportu pro změnu zamávat Václav Janík.

„Trať v Náměšti je pro jezdce zajímavá, ale není dostatek peněz, aby se zrekonstruovala. Od zámku směrem nahoru je silnice hodně nerovná, ale organizátorům se podařilo dát ji do takového stavu, aby se mohlo závodit bez komplikací,“ vysvětlil úskalí zámeckého vrchu Gänsdorfer.

Čtvrtý závod Maverick Rescue Euro Cupu 2014 se uskuteční 24. a 25. května. Tentokrát se jezdci vydají na Slovensko. V Bánovcích nad Bebravou na ně bude čekat trať dlouhá přes tři a půl kilometru s převýšením až 250 metrů.

Série závodů Maverick Rescue Euro Cup určená pro každého držitele řidičského průkazu skupiny B a jeho vozidlo, se kterým chce startovat a jež splňuje přísné technické předpisy, se tak přehoupne do druhé poloviny.