Sezóna mladého vrchaře skončila nad očekávání dobře!

02.12.2013 12:27

Již několík let startuje v závodech do vrchu především na dohled jihomoravské metropole Michal Žáček, přestože je stále ještě žákem základní školy. Začínal totiž jezdit v devíti letech.Letos se stal juniorským vícemistrem, jak je zřejmé z následujícího článku.

Když jsem se v loňském roce pokusil Michalovi poradit, že by mohl ve výjezdu ze zatáčky dřív přidat, s úsměvem mi sdělil, že má pod plynovým pedálem důlek v podlaze, ale auto nestíhá.

A tím to vlastně začalo.Vyhnali jsme z doma uložené stopětadvacítky slepice a začalo se rozdělávat a chystat, přišly letní prázdniny, Míša přiložil ruku k dílu, vybral kasičku a tak jsme se před koncem roku dopracovali k vyrámovanému skeletu. Přes zimu jsme dochystali drobnosti a potom jsme čekali jestli se prodá Octavie, aby se dalo nakoupit vše potřebné pro dodělání auta.alt

Sice jsem toho tři týdny před prvním závodem v Násedlovicích moc nenaspal, ale nakonec jsme to zvládli. My ano, ale motor bohužel ne. Jak někteří víme, že nic netrvá věčně-ani přátelství se Sovětským Svazem, tak ani náš ventil nevydržel a už to bylo. Michal si vypil svůj pohár hořkosti až do dna. Jeho celoroční práce a nadějě se najednou ocitly v nedohlednu.

Jak říká staré přísloví, že v nouzi poznáš přítele, odjeli jsme závody v Brně a Šternberku s vypůjčeným motorem. Po vytrvalém úsilí jsme konečně v Bratrušově odstartovali s vlastní technikou, která nám vydržela bez problémů do konce sezóny.

V Divákách se dostavila krizovka, letěly jsme ze zatáčky dveřma napřed, Míša statečně motal, následoval protismyk a já už jsem špulil pusu na svodidla, naštěstí všechno dobře dopadlo, zůstali jsme bez úhony a auto taky. Nakonec z toho ještě vytěžil ve škole jedničku za slohové cvičení.

Když začínal Michal v devíti letech řídit, byla to právě stará stodvacítka, takže přechod z Octavie byl vlastně vytouženým návratem a nečinil mu žádné zvláštní potíže.alt

Díky tomu sezóna skončila nad očekávání dobře, nasbírané body ho vynesly na druhé místo v juniorech a třetí ve třináctistovkách, takže se už těší na zimní autoslalomy a až se rozjaří na první kopec.

Přemysl Žáček, otec jezdce Michala Žáčka