Tisková zpráva: Albrechtice u Lanškrouna – GMS Albrechtický kopec 2. - 4. Srpna - Maverick Rescue Euro Cup 2019

31.07.2019 23:44

Po dlouhých osmy letech se o prvním srpnovém víkendu 2019 rozezvučí motory závodních automobilů do vrchu Laudon na trati mezi Albrechticemi směrem na Štíty. Závodní trať dlouhá 4,0 km vede přes místo a sídlo zvané Laudon, pojmenovaném po známém generálovi Laudonovi, který v osmnáctém století při sedmileté válce navštívil Lanškroun. Na této trati se závodilo od poloviny sedmdesátých let a dobrá práce pořadatelů sem v roce 1984 přivedla poprvé závod mistrovství Československa, který se zde jel až do roku 1989, kdy se jelo naposled. Přerušení trvalo do roku 1997 a soutěžní tradice závodů byla ukončena po závodě v roce 2011, kdy důvodem byl velice nekvalitní asfaltový povrch závodní trati. Dnes je vše odstraněno, povrch je perfektní a tak nic nebrání tomu, aby se závod automobilů do vrchu znovu jel.

V záhlaví je uveden nový název závodu  - GMS Albrechtický kopec a to z důvodu, že nedošlo k dohodě užití názvu Laudon s pořadatelem posledně jetého závodu v roce 2011 a tak bylo přistoupeno k novému názvu. Promotéry  jsou společně Maverick Rescue z.s., GMS Racing Team a GMS Hadice a Pryže. Jedná se o volný podnik O. ročníku Mezinárodních závodů automobilů do vrchu pro celou střední Evropu Maverick Rescue Euro Cup. Tímto závodem chtějí pořadatelé celou trať otestovat z hlediska bezpečnosti, aby v dalších létech se zde mohl znovu jet i závod mistrovství republiky. Při opravě povrchu byla nainstalována řada svodidel, k nim se bude muset umístnit asi 50 sešroubovaných špalků pneumatik a také velké slisované balíky slámy. Pořadatel chce těmito opatřeními v maximální míře zabezpečit bezpečnost jezdců ale také diváků.

A na koho se mohou diváci těšit o tomto víkendu? Již 13. července byly spuštěny tzv. registrační stránky k tomuto závodu a ukončení příjmu přihlášek bude ve čtvrtek 1. 8. v 18.00 hodin. Vzhledem k tomu, že se jedná o volný mezinárodní závod je na seznamu přihlášených široké spektrum jezdců od mistrovství republiky soudobých i historických vozů a stejně tak i jezdci startující v seriálu MREC a nechybí ani VIP jezdci.

Mezi téměř osmdesátkou registrovaných přihlášek jsou v první řadě přední jezdci seriálu Autoklub Liqui Moly Mistrovství ČR. Téměř domácí Miloš Beneš, loňský mistr a letošní vedoucí jezdec šampionátu s vozem Osella FA 30. Letošní premiéru by si měl odbýt David Komárek z Komvet racingu, který závod využije k testování vozu z jeho dílen, McLaren F1 EVO s nímž startuje Marek Rybníček v seriálu Mistrovství Evropy. S novinkou Lamborghini Huracan, kterou otestoval již na závodě ME ve slovenské Dobšiné je přihlášen Martin Jerman. S formuli Tatuus Masters je na seznamu přihlášených Martin Vondrák a Pavel Dvořák s další formuli Martini 037/F2. Mezi dalšími přihlášenými jezdci je Dušan Nevěřil s Normou M20FC, Vladimír Vitver s Audi TT R DTM či Oskar Beneš s Mitsubishi Lancer EVO X. Své zastoupení mezi přihlášenými mají i ženy a to Kristýnou Fillovou s Mitsubishi Black 9 a Lucii Vitverovou s vozem Lotus Evora WR12. Mezi republikovými historiky jsou na seznamu vedoucí jezdec divize 1 Michal Sedláček s Fiatem Ritmo, Milan Stejskal s Ladou VFTS a také Radek Mňuk se Škodou 130 RS.

K významným jezdcům z kategorie VIP je Otakar Krámský, syn legendárního závodníka z Jilemnice Ing. Otakara Krámského, který svoji 25letou kariéru ukončil tragickou havárii na rakouském Rechbergu 25. 4. 2015. Ten je přihlášen s vozem BMW M3. Dalším VIP jezdcem je bývalý ostravský hokejista, dlouhodobý hráč v týmech NHL, Filip Kuba. Ten má k dispozici vůz Subaru Impreza Sti, se kterým se občas představuje v závodech seriálu MREC.  

Z tohoto seriálu je přihlášena celá řada jezdců, Radek Kolbábek s Fordem Sierrou 4000, Roman Švorc s prototypem Lucchiny P3, Jirka Borkovec a František Gruntorád se Škodou Octavia RS, Petr Lemon s BMW E30, z historiků pak např. Petr Haviger s Renaultem Clio, Josef Kružík a Milan Zelený se Škodou  130 LR atd. Samostatně je také vypsána kategorie Juniorů, kde  jsou přihlášeni  Adam Králík se Citroen SAXO VTS, Filip Furiš s Peugeotem 205 GTI, Michal Žáček s BMW 130i, Lukáš Nastoupil s Hondou CRX či David Vozdecký s formuli MTX 1-03.

Program závodu bude zahájen jako obvykle páteční technickou a administrativní přejímkou od 17.00 do 21.00 hodin. Prvním bodem sobotního programu bude povinná rozprava jezdců v prostoru ředitelství v motorestu restaurace Country Steak od 8.15 hodin. O deváté hodině zahájí tréninkové jízdy a po polední přestávce od 13.00 hodin bude odstartován závod O pohár obce Albrechtice, na závěr se uskuteční vyhlášení vítězů.  Nedělní program bude identický se sobotním, pouze závod se pojede O pohár hejtmana Kraje Pardubic Martina Netolického.   

Redaktor Jaromír Navrkal

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2019