Tisková zpráva: Druhý podnik jezdců seriálu MZAV Maverick Slalom – Trophy na Automotodromu v Brně ve dnech 22. - 23. 5. 2021

01.06.2021 09:17

3. Polygon Race AMD Brno svědčil kartcrossům

Druhé dějství letošního seriálu mezinárodních závodů automobilů Maverick Slalom Trophy 2021 se uskutečnilo na Polygonu brněnského Automotodromu o víkendu 22. a 23. května 2021. Ke dvoudennímu klání přijelo 50 jezdců, kteří i přes ne příliš příznivé počasí předvedli velmi dobré výkony.

Stejně jako při loňském závodu opět kralovali jezdci startující s kartcrossovými stroji. V sobotu byl nejrychlejší pardubický Marek Novák z týmu MN Racing se strojem  Kartcross Kamikaz 3 Honda, který si mimo vítězství připsal i nejrychlejší čas, když se jako jediný dostal pod dvě minuty – 1:57,27. V neděli skončil druhý a stejné pořadí obsadil i ve třídě AS-E2C do 1600 ccm. Po čtyřech odjetých závodech má 155 bodů a je vedoucím jezdcem seriálu slalomářů.

Druhé místo a vítězství si připsal mladší z bratrů Cupáků Michal, z Rajhrad motors racing teamu.  Ten startoval se strojem Kartcross Suzuki GSXR 600. Ve třídě AS-E2C do 1600 ccm měl stejná umístění a ze dvou startů si připsal 75 bodů a prozatím mu patří páté místo absolutně.

Michalův bratr, Martin Cupák startoval jako dablér, ten si v sobotním závodě vyjel celkově třetí místo, v neděli byl pátý a dohromady má 60 bodů a je na osmém místě.

Čtvrtým startujícím kartcrrosařem byl Lukáš Pelánek z Brna týmu LP Racing se strojem Kartcross Rsk Yamaha R6. Ten startoval pouze v sobotním závodě, kde skončil na šestém místě a za vyjetých 26 bodů mu patří v celkovém hodnocení 21. místo.

Čtvrté a třetí místo patřilo s vozem Renault Megane  RS Trophy rakouskému jezdci Patricku Mayerovi ze Schwechatu. Za tato umístění získal jezdec týmu Mayer Motorsport 62 bodů a patří mu sedmá pozice. Ve třídě AS-S1+2000 ccm dvoukolek má 40 bodů je třetí.

Karel Stehlík startující za KV MOTOR TEAM z Litovle, si s vozem Toyota Yaris GR vyjel v sobotu páté a v neděli čtvrté místo za což získal 58 bodů a je devátý.  Třídu AS-S1+2000 ccm/4WD za dvě vítězství vede se 40 body.

Slovenskému jezdci Michalu Kurbelovi z Prievidze týmu KOVOMK se podařilo velice rychle opravit Škodu 125L, se kterou se v Násedlovicích potkal s velkým

balíkem slámy. Odměnou za opravu byla pro Kurbela dvě sedmá místa absolutně a první a druhé místo ve třídě AS-E1-1400 ccm. Za tyto výsledky má 48 bodů a v celkovém pořadí mu patří čtrnácté místo, ve třídě je druhý se 35 body.

V sobotním závodě si vyjel osmé místo Radovan Šimeček z Malotice Lhotky, který s vozem Peugeot 206i bohužel v nedělním závodě nezopakoval a skončil až dvacátý pátý. Jezdec týmu ECO-PRESS CZ. s.r.o. má 22 bodů a je dvacátýtřetí, ve třídě AS-E1 do 2000 ccm byl první a čtvrtý, celkově má 30 bodů a je ve třídě čtvrtý.

Deváté a jedenácté místo si vyjel břeclavský jezdec Petr Toušek s vozem BMW 318is z týmu Millers  Oils. Ten byl nejlepším v kategorii historiků, v celkovém hodnocení mu patří za čtyři závody 84 bodů a je čtvrtý. Ve třídě AS-HA1 do 2000 ccm je na čele klasifikace se 70 body.

Sobotní desítku nejlepších uzavřel Milan Diblík ze Zlobice u Kroměříže, který k tomu přidal ještě lepší umístění v neděli, když skončil osmý. S vozem Nissan 350Z startoval v KZM Racing teamu a v celkovém hodnocení je se 104 body na celkovém druhém místě. Úspěšný je také ve třídě AS-E1 nad 2000 ccm kde je po čtyřech vítězstvích na prvním místě s 80 body.

V nedělním závodě se v elitní desítce umístili další tři jezdci. Brněnský Adam Franta – šesté místo (TWR Racing – Ford Fiesta Mk4) v sobotu byl dvacátý, celkově má 30 bodů a je osmnáctý. Ve třídě AS-E1 do 1400 ccm skončil druhý a první, celkově je první se 75 body.

Devátou příčku obsadil Zdeněk Mirovský z Petrovic u Okříšek, startoval za STK Okříšky RT s vozem Subaru WRX STI. V sobotu dojel na čtrnáctém místě, celkově má 30 bodů a patří mu devatenácté místo. Ve třídě AS-S1nad 2000 ccm byl čtvrtý a druhý za což má 25 bodů a je druhý.

Nedělní desítku nejlepších uzavřel Michal Hanačík ze Zlína s Hondíou Civic Type R týmu Puglife. Ten v sobotu dojel dvanáctý, za výsledky z obou podniků nasbíral 102 body a je celkově na třetím místě. Ve třídě AS-S1 nad 2000 ccm byl dvakrát druhý a vede jí se 70 body.

Lady Trophy

Na startu obou víkendových závodů se představilo pět závodnic.

Čtyřicet bodů si připsala olomoucká Natálie Štěpánková z týmu AV Díly Praha s vozem Volvo 480 za dvě absolutní prvenství. Ta předvedla vyrovnané výkony a také parádní číslo „dvojitého Rittbergera“ na mokré trati sobotního tréninku. Celkově má 80 bodů a je na čele tohoto poháru.

Padesáti procentní úspěch si tentokrát připsala Blanka Dobrovolná ze Zahrádky u Náměště nad Oslavou startující za tým Skalda Racing. S voze Citroen C2 VTS byla v sobotním závodě druhá, v neděli nedokončila druhou závodní jízdu. Celkově je na třetím místě se 45 body.

Na druhé místo se posunula další závodnice Skalda Racingu, Lenka Hrubanová z Třebíče s vozem Peugeot 206cc. Ta v sobotním závodě skončila třetí, v neděli si vyjela druhou příčku a celkově má 47 bodů.

Čtvrtá v sobotu byla Marta Slováková z Brna s vozem Škoda Fabia, v neděli nestartovala, má 22 bodů a je šestá.  Další dvě závodnice se představili až v nedělním závodě, shodou okolností obě z Brna s vozy BMW 318i. Hana Cupáková skončila třetí – celkově má 24 bodů a je pátá, Anna Kimlová dojela čtvrtá, má 26. bodů a je taky celkově čtvrtá.

Junior Trophy

Dvě prvenství získal Adam Franta, který je v celkovém hodnocení první s 80 body. Druhý je nejmladší z juniorů, Adam Kowalski z Ostravy z týmu KOWALSKI motorsport s vozem Peugeot 106 rallye. Ten má 57 bodů, v sobotu byl třetí, v neděli pak druhý. Třetí místo patří Martě Slovákové, ta má celkem 34 bodů. Poprvé startoval Matěj Hroch z Heraltic v týmu STK Okříšky RT s vozem Mitsubishi Colt. V sobotu skončil druhý, v neděli třetí – celkově má 27 bodů a je na čtvrtém místě.

Další závod budou slalomáři absolvovat na IV. Vírských serpentinách 25. – 27. června 2021.

Za redakci MZAV MHCC a MST Jaromír Navrkal, foto Jiří Navrkal

1. 6. 2021