Tisková zpráva: Grand finále - Maverick Rescue Euro Cup GMS V. Race Cars Show 2019 – Automotodrom Brno 19. 10. 2019

17.10.2019 09:36

V sobotu 19. října 2019 bude zakončen závěrečnými dvěma závody letošní seriál Mezinárodních závodů soudobých a historických automobilů do vrchu Maverick Rescue Euro Cup 2019 a seriál závodů Autoslalomu. Místem konání závodů  GMS V. Race Cars Show 2019 bude brněnský Automotodrom, kde celý letošní seriál Maverick Rescue Euro Cup 2019 v dubnu začínal.

Předposlední závod na trati ve Víru rozhodl předčasně o absolutním vítězi soudobých i historických automobilů a také určil vítěze některých tříd a skupin. Přesto se bude v Brně na co dívat, vždyť se pojede na nejbezpečnější trati celého seriálu. Těsně před uzávěrkou přihlášek čítá na seznamu přihlášených jak v závodě do vrchu tak i autoslalomu přes šedesátku jezdců. Jsou mezi nimi téměř všichni jezdci z čela průběžného pořadí a to jak absolutního pořadí tak i v jednotlivých třídách či skupinách.

Mezi vrchaři jsou přihlášeni všichni jezdci z brněnsko-rakouského týmu SKI Modřice-Mad Racing Power, již absolutní vítěz letošního seriálu Christian Ferstl, jeho manželka Sigrid, Ferdinand Madrian, ty doplňuje ještě Felix Pailer. Z našich jezdců jsou na seznamu z první dvacítky Michal Žáček, Filip Kašpar, Lukáš Štelc, Martin Bokůvka, Michal Slováček, Radek Kolbábek. K favoritům závodů můžeme počítat s Davidem Komárkem, kterému se podařilo zprovoznit svůj vůz po kolizi na Vírských serpentinách. Dalšími kdo mohou zasáhnout do bojů o přední pozice, jsou např. Lubomír Loubal, Vlastimil Čepička, Libor Neckář, Zdeněk Chudoba a další. Seznam přihlášených také obsahuje tři závodnice, Kristýnu Fillovou, Alexandru Divišovou a Janu Kazdovou, které si to mezi sebou rozdají v boji o druhé a další místa v Lady Trophy za již vítěznou Sigrid Ferstlovou. Zajímavé souboje se zcela jistě mohou odehrát v kategoriii Junior Trophy, kde není rozhodnuto téměř o ničem a na soupisce přihlášených je všech prvních pět jezdců – Lukáš Nastoupil, Adam Králík, Michal Žáček, Filip Furiš a Daniel Kubík.

Dramatická bitva bude v seriálu Autoslalomu, kde v první desítce je sedm jezdců s minimálními bodovými rozdíly a ti všichni jsou k závodu na brněnském Automotodromu přihlášeni. V čele je Tomáš Homola, druhý se 17 bodovou ztrátou Polák Piotr Szalas, třetí je Homolův týmový kolega Roman Houska, kterému schází na vedoucí pozici 56 bodů, čtvrtý je Lukáš Štelc, pátý další Polák

Artur Niederlinski, šestý Jaroslav Pienčík a sedmý Milan Diblík. Také v tomto seriálu je vypsána Lady Trophy, kde jsou přihlášeny Natálie Štěpánková, Irena Bauer, Kateřina Palajová a Jitka Svobodová. Pouhé tři body dělí na prvních  dvou místech v Junior Trophy vedoucího Petra Türka a druhého Adama Králíka. Tyto dva přihlášené doplňují ještě Daniel Kubík a Petr Toušek.

Z této zprávy je jasné, že se v sobotu 19. 10. 2019 v Grand finále – GMS V. Race Cars Show 2019 odehrají v obou závodech velké boje o poslední body a také umístění v absolutním pořadí, ve třídách i skupinách.

Dvěma závodům do vrchu a autoslalomu, bude předcházet v pátečním odpoledni a večeru od 17.00 do 22.00 hodin administrativní a technická přejímka jezdců a vozů, která se uskuteční v boxu č. 1.   Vlastní sobotní závody budou zahájeny po povinné rozpravě se všemi jezdci, úvodními tréninkovými jízdami od 7.30 hodin. První závod autoslalomu bude zahájen v 9.15 hodin, vrchařské klání se odehraje od 11.00 hodin. Po skončení prvního závodu bude před polední přestávkou (od 14.00 do 14.25 hodin) tréninkové jízdy pro druhý závod. Ten bude odstartován ve 14.30 hodin. Místem startu bude za výjezdem z boxové uličky, jezdci budou absolvovat jízdu ve směru hodinových ručiček do cíle, který bude ve stoupání před závěrečnými dvěma zatáčkami a délka trati je 4,8 km.

Redaktor Jaromír Navrkal

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2019