Tisková zpráva k 21. Slováckému kopci – IX. Memoriálu Stanislava Firtla Maverick Rescue Euro Cup – Násedlovice 21. – 23. 6. 2019

19.06.2019 07:44

Již o tomto víkendu se rozezvučí motory závodních vozů na Slováckém vrchu v Násedlovicích nedaleko Kyjova. Bude se jednat o čtvrtý podnik letošního seriálu Mezinárodních závodů automobilů do vrchu – Maverick Rescue Euro Cup 2019 a druhý závod Autoslalomu – Maverick Rescue Euro Cup 2019. Slovácký kopec bude mít již svůj 21. ročník a pojede se jako IX. Memoriál Stanislava Firtla, zakladatele tohoto seriálu automobilů do vrchu. Závodní trať je dlouhá 2,210 km a její převýšení mezi startem a cílem je 78 metrů.

Registrační stránky byly pro oba dva závody spuštěny v závěru měsíce května a příjem přihlášek bude ukončen ve čtvrtek 20. 6. 2019.  V současné době čítá seznam přihlášených pro vrchařské klání více jak šedesátku jezdců, do autoslalomu je přihlášeno padesát jezdců.

Mezi jezdci přihlášenými na soudobých vozech vévodí zahraniční jezdci   z Rakouska, Německa či Slovenska. Z týmu SKI Modřice/Mad Racing Power to jsou vedoucí jezdci průběžného pořadí, první Christian Ferstl s formulovým vozem Tatuus Master NT S2000, který si prozatím vyjel 95 bodů. Druhým v pořadí je jeho krajan Ferdinand Madrian s Normou M20FC, který má na svém kontě 50 bodů po třech podnicích. Nechybí ani manželka Christiana Ferstla, Sigrid, jako vedoucí jezdkyně Lady Trophy s vozem PRC S5. Počet zahraničních jezdců rozšiřují i další Rakušané, Robert Schwendinger  s vozem Arg Formule Europa, Christian Rutter s PRC S2000 a Adolf Hochecker s Opelem Kadett C Coupé, oba v kategorii historických vozů. Z Německa je přihlášen Wilhelm Philipp s Normou M20FC, dále tři slovenští jezdci – Vladimír Podmajerský s Peugeotem 206RC, Pavol Kurbel se Škodou 120L a Miroslav Klč v kategorii historiků s vozem Opel Kadett Gsi.

Z českých jezdců jsou přihlášeni vesměs jezdci, kteří patří ke špičkám v jednotlivých třídách, např. Michal a Václav Špilkovi, Petr Šrahůlek, Vilém Kašpar, Vojtěch Macek, Janové Osladilové, Martin Bokůvka, Vlastimil Čepička, František Gruntorád, Petr Lemon, Ladislav Ázsóth a celá řada dalších.

Pilno budou mít o víkendových závodech někteří jezdci, jejichž přihláška figuruje jak v závodě do vrchu tak do Autoslalomu. Mezi ně patří Martin Homola s vozem BMW E30, který suveréně kraluje v kategorii historických automobilů jak v závodech do vrchu tak i autoslalomu. S Mitsubishi Evolution IX by měl startovat  v obou seriálech Lukáš Štelc, stejně tak to bude i u jednoho z nejlepších juniorů Adama Králíka s vozem Citroen Saxo VTS a slovenského jezdce Pavola Kurbela.

Mezi historiky jsou vedle Tomáše Homoli přihlášeni Pavel Vrátil, Kamil Šváb, Filip Furiš, Lukáš Krupica, David Šplíchal atd.

Do závodu Autoslalomu je přihlášeno z desítky nejlepších průběžného pořadí osm. Vedle zmiňovaného Tomáše Homoli, jsou přihlášeni i dva polští jezdci, druhý v pořadí Piotr Szalas s Nissanem 200sx a třetí Artur Niederlinski s Fordem Focus RS. Dalšími to jsou jezdci Roman Houska, Jan Trněný, Filip Krejčí, Jiří Kraus či Lukáš Marek. Vedle pravidelné účastnice slalomových klání Natálie Štěpánkové, jsou na seznamu přihlášených dalších pět  závodnic -  Irena Bauer, Kateřina Palajová, Veronika Hromádková a Nikol Puršová.

Třídenní program bude zahájen již v pátek 21. 6. 2019 administrativní a technickou přejímkou pro startující jezdce a jejich závodní vozy v obou seriálech a to v časovém harmonogramu od 17.00 do 21.00 hodin. Dodatečné přejímky se ještě uskuteční v sobotu a neděli vždy od 7.00 do 7.45 hodin. Vše bude v prostoru ředitelství a sekretariátu na místě startu závodu. Před startem tréninkových jízd v 8.30 hodin, bude po oba dva dny od 8.00 hodin povinná rozprava se všemi  jezdci v prostoru cateringu v parkovišti závodních strojů. Slavnostní zahájení závodu proběhne ve 12.45 hodin, první vůz do závodní jízdy MREC odstartuje ve 13.00 hodin. Po jejím skončení bude následovat jízda druhá. V 15.30 hodin pak bude podle časového harmonogramu odstartována první závodní jízda Autoslalomu a po ní se uskuteční druhá. Slavnostní vyhlášení nejlepších jezdců obou seriálů bude od 18.00 hodin.    

Srdečně Vás zveme za organizátory závodů automobilů do vrchu Maverick Rescue ředitel Aleš Gänsdorfer

Redaktor Jaromír Navrkal