Tisková zpráva k 22. SLOVÁCKÉMU KOPCI – “X. MEMORIÁL STANISLAVA FIRTLA“ NÁSEDLOVICE U KYJOVA 24. - 26. 7. 2020

22.07.2020 23:54

Za necelé dva měsíce po předsezonním testování se o tomto víkendu 24. – 26. Července, vrátí na trať Slováckého kopce v Násedlovicích u Kyjova účastníci závodů automobilů do vrchu. Zde se představí již ve 22. ročníku tohoto populárního závodu ve dvou seriálech – mezinárodním závodu automobilů do vrchu Maverick Rescue Euro Cup 2020 soudobých a historických automobilů a MZAV MRS – TROPHY.  Závod se pojede také jako X. Memoriál Stanislava Firtla na trati dlouhé 2,210 km a ta má převýšení 78 metrů.

Ke dni uzávěrky přihlášek jezdců byly limity pro oba seriály naplněny, znamená to, že je celkem přihlášeno více jak 120 jezdců.

Podíváme-li se do seznamu přihlášených pro závod MREC tak zjistíme, že mezi nimi jsou téměř všichni z pořadí elitní patnáctky. Rakušan Ferdinand Madrian, vedoucí jezdec po závodu v Náměšti nad Oslavou, který nasbíral ve třech víkendových kláních mezi soudobými vozy s Normou M20FC celkem 90 bodů. Dalším je mladý, nadějný junior Michal Žáček, který jezdí s BMW 130i a je celkově druhý s 42 body. Dalšími z popředí jsou mezi přihlášenými Milan Motálek s Mitsubishi Lancer VII, dva rakouští jezdci – Erich Eder (VW 2000) a Stefan Promok (Mitsubishi EVO VIII), s formulovým vozem König Petr György. Bojovat o další body do seriálu MREC, se po dvou víkendových závodech  mistrovství republiky (Vrbno pod Pradědem a Náměšť nad Oslavou) bude David Komárek s vozem Mc F1 EVO (prozatím je na třetím místě se 40 body) a Kristýna Fillová s Mitsubishi Black 9 (osmá s 27 body.)

 Mezi jezdci startujícími s historickými vozy nechybí nikdo z pořadí na prvních pěti místech. Vedoucí suverén Petr Žáček s Audi Sport Quattro S1 – 107 bodů, druhý Tomáš Homola s BMW E30 – 64 bodů, třetí Rakušan Christian Rutter – PRC S2000 – 40 bodů. Čtvrté místo patří Lukáši Dorinskému s 38 body a vozem VW Golf mk2 a pětici nejlepších uzavírá další rakouský jezdec Franz Haidn s BMW E30 325 s 34 body.

Seznam jezdců do seriálu MRS-Trophy obsahuje téměř padesátku přihlášených do třetího víkendového závodu. Lídrem tohoto seriálu je Marek Novák se čtyřkolkou Kartcross Kamikaz 3 s motorem Honda CBR RR600, který má na svém kontě 143 bodů. Z nejlepší pětice jsou ještě přihlášeni Radek Neveselý se Seatem Leon a Petr Türk se Subaru Impreza WRX STI. Mezi dalšími jsou v seznamu např. František Gruntorád se Škodou Octavii RS, Milan Diblík s Nissanem 350Z, Miloslav Král s VW Golf IV a také vedoucí závodnice   Dámské trofeje, Natálie Štěpánková s Volvem 480.

Program závodu zahájí v pátečním odpoledni od 17.00 hodin administrativní a technická přejímka vozů a jezdců pro závody obou seriálů. V sobotu a neděli bude program identický, v 8.30 hodin budou zahájeny tréninkové jízdy, od 13.00 hodin budou na programu závodní jízdy a po skončení bude slavnostní vyhlášení nejlepších jezdců obou seriálů.

Redaktor Jaromír Navrkal

Foto: Tomáš Tichý

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2020