Tisková zpráva – Maverick Rescue Euro Cup PRAMOS XIII.DIVÁCKÁ 13° Diváky u Hustopečí 21.-23.9.2018

19.09.2018 22:24

Závěrečný závod automobilů do vrchu – společné mistrovství dvou seriálů – Mezinárodního závodu Maverick Rescue Euro Cup 2018, Mistrovství ČR a České trofeje, se uskuteční na tradiční trati v Divákách u Hustopečí ve dnech 21. – 23. září 2018.

Součástí těchto závodů bude již v pátek 21. září třetí podnik MREC Autoslalomu. Důvodem je, že by nebylo v silách pořadatelů zvládnou tři seriálové závody. Na trať závodu, která měří 2,4 km, by se mělo podle současného stavu přihlášených, vydat téměř třicítka závodníků, uzávěrka přihlášek je ve středu 19. 9. 2018. Po volném a měřeném tréninku, které proběhnou po administrativních a technických přejímkách, od 8.45 hodin, první jezdec do vlastního závodu vyrazí v 11.00 hodin.  V seznamu přihlášených nechybí nikdo z průběžného pořadí po dvou odjetých podnicích. Vedoucí Tomáš Homola s BMW, druhý Michal Žáček taktéž s BMW, třetí Milan Diblík s Ladou, s dalším bavorákem Roman Houska, ale také s Volvem děda Miroslav Bartoš a jeho vnučka Natálie Štěpánková a řada dalších jezdců.

K vlastnímu mezinárodnímu závodu do vrchu, byla zahájena registrace jezdců od 3. 9. a ukončení bude stejně jako u Autoslalomu, tj. ve středu 19. 9. 2018. V současné době je přihlášeno celkem 56 jezdců. Bohužel mezi nimi nejsou zahraniční akvizice, Wilhelm, Ferstl, Madrian či Schoeglerová, kteří na vedoucích místech v absolutním pořadí či pořadí mezi soudobými automobily. Z českých jezdců, kteří ještě mohou hýbat pořadím v absolutním pořadí, patří Radek Kolbábek na Fordu, Tomáš Kubica na VW, Vilém Kašpar se Škodou Fabii, Vojtěch Macek se Škodovkou 110 či Petr Šrahůlek na stotřicítce RS. Podíváme-li se do některých tříd, bude zcela určitě k jedněm z nejzajímavějších soubojů ve třídě E1 do 1400, kde se bude rozhodovat o pořadí na prvních místech mezi Bohuslavem Krejčím, Petrem Šrahůlkem, Milanem Strozsem a Davidem Oravcem. V E1 do 1600 ccm se bude rozhodovat mezi na prvních třech místech mezi Milanem Hrubým, Vojtěchem Mackem a Miloslavem Šustrem. Nedořešená není také třída S1 do 2000 ccm, kde si to zcela jistě rozdají mezi sebou Vilém Kašpar a Ladislav Ázsoth. V silné třídě E1 nad 2000 ccm čtyřkolek  jsou dva kandidáti na celkové pořadí Radek Kolbábek a Martin Petr.

Zajímavé souboje budou k vidění i mezi historiky. V absolutním pořadí za již vítězným Lukášem Krupicou, budou o druhé místo bojovat dva jezdci z Jihlavy, Pavel Vrátil a Milan Zelený. Do pořadí mezi druhým až šestým místem může ještě promluvit i Libor Jelínek na BMW.

Po pátečních odpoledních administrativních a technických přejímkách vozů a jezdců, začnou v sobotu i neděli od 8.00 hodin tréninkové jízdy. První závodní jízda začne po oba dva dny od 13.30 hodin. Slavnostní vyhlášení nejlepších jezdců začne přibližně od 18.30 hodin. Pořadatelé si dovolují pozvat všechny, kdož mají rádi závody automobilů do vrchu, aby do Diváků přijeli, protože budou moci sledovat poslední závod letošního roku a to jak MREC tak i Mistrovství republiky.

Redaktor Jaromír Navrkal