Tisková zpráva PRAMOS XV. Divácká 13° – Vítězem letošního ročníku 2020 MREC je Ferdinand Madrian a MČR ovládl Miloš Beneš.

20.09.2020 19:55

Dvojnásobné vítězství slavil na jubilejním 15. ročníku PRAMOS Divácké 13°  rakouský jezdec Ferdinand Madrian z česko-rakouského týmu SKI Modřice/Mad Racing Power s vozem Norma M20FC. Tato vítězství a bodový zisk za ně zajistila již před závěrečným závodem na brněnském Automotodromu 60 letému jezdci vítězství v letošním ročníku MREC v absolutním pořadí a také v hodnocení jezdců se soudobými vozy. V absolutním pořadí získal 393 bodů, mezi soudobými vozy si vyjel 175 bodů, stal se také vítězem ve třídě E2/C nad 2000 ccm se 205 body.

Pořadí v elitní desítce soudobých vozů si v obou závodech  rozdělil na polovinu  rakouští jezdci s našimi s rozdílem, že hosté obsadili horní příčky, naši jezdci byli až ve druhé polovině. Druhý a třetí skončil Stefan Promok (Drift Team Pongau – Mitsubishi EVO 8) a dvakrát byl první ve třídě E1 čtyřkolek nad 2000 ccm. Obrácené pořadí patřilo nováčkovi mezi startujícími, Andreasovi Stollnbergerovi (Team Terschl Austria), který startoval s formulovým vozem Dallara 302. Dvakrát čtvrté místo si vyjel jednasedmdesátiletý Felix Pailer (SKI Modřice/Mad Racing Power) s Lancii Delta Integrale. O páté a šesté místo se podělil první náš jezdec, junior Michal Žáček z Křenovic na BMW 130i (pátý a šestý) s Erichem Ederem (VW 2000) šestý a pátý. V sobotním závodě se úspěšně blýskl Lukáš Štelc (Kotouč Gearboxes – Mitsubishi EVO 9) sedmým místem a vítězstvím ve třídě S1 čtyřkolek nad 2000 ccm), v neděli však již nestartoval. Osmé místo patřilo v prvním závodě Michalu Slováčkovi (Zlín, LRT-Slomak – Honda Civic Type R), také on v neděli nestartoval. Deváté a osmé místo patřilo třebíčskému jezdci Milanu Motálkovi (Komvet racing – Mitsubishi Lancer VII) a úspěšné si vedl i ve třídě S1 čtyřkolek nad 2000 ccm, kde v sobotu skončil na druhém místě, v neděli vyhrál. V sobotním závodě uzavřel pořadí desítky nejlepších Vojtěch Macek (Advantage Motorsport Bruntál) s vozem Škoda 110 R a dvakrát vyhrál třídu E1 do šestnáctiset. V nedělním klání se do desítky dostali další tři jezdci. Sedmý skončil Jan Osladil st. (AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK) s vozem Formule Opel Lotus. Ten v sobotu byl dvanáctý a ve třídě E2/C do 2000 ccm byl dvakrát druhý. V sobotu nestartoval a v neděli si dojel pro deváté místo další člen šternberského Ecce Homo Jiří Kopeček s Opelem Lotus 2.0 a ve třídě E2/C do 2000 ccm byl třetí. Nedělní desítku uzavřel Vilém Kašpar z Rapotic (VPKmotors – Škoda Fabia RS), v sobotu byl těsně za desítkou – na jedenáctém místě a v obou závodech vyhrál ve třídě S1 dvoukolek nad 2000 ccm.

Také mezi jezdci startujícími s historickými vozy se rozhodlo v Divákách o letošním celkovém vítězi. Stal se jim dvojnásobný vítěz Divácké 13° Petr Žáček z týmu LEGENDY s vozem. Audi Sport Quattro S1. Ten má před posledním závodem celkem 202 bodů, zvítězil také ve třídě HA1 nad 2000 ccm s 212 body. Dvě druhá místa patřila jihlavskému jezdci Tomáši Homolovi (SPZ-Vysočina BMW E30), který je i celkově na druhém místě se 118 body. Třetí byl dvakrát rakouský jezdec Manfred Zöchling  s VW Golf GTI Typ 17. Za ním skončili jeho krajané Franz Haidn (BMW E30 325 ix – čtvrtý a pátý) a Thomas Schütz (Renault 5 Alpine – pátý a šestý) oba byli z MSC Mühlbach. Po šestém místě v sobotu skončil v neděli na čtvrtém místě David Šplíchal (garage flora – VW Golf GTi).

V hodnocení Junior Trophy bylo na prvních dvou místech v obou závodech stejné pořadí – vítěz Michal Žáček (BMW 130i), druhý Adam Králík (Citroen Saxo VTS), třetí v sobotu byl Daniel Bartůněk (Honda Civic), v neděli Filip Furiš (Peugeot 205 GTI).   

Součástí sobotního programu byl závod MRS-Trophy slalomářů. Ten se jel na jednu závodní jízdu v níž byl nejrychlejší Radek Neveselý (Seat Leon), který je v průběžném hodnocení na druhém místě s 206 body. Druhý skončil Lukáš Štelc (Mitsubishi EVO 9) a třetí byl Michal Cupák (Kartcross Suzuki GSXi 600). V průběžném hodnocení je na čele Marek Novák (NM Racing – Kartcross Kamikaz 3 Honda) se 223 body Za druhým Neveselým je třetí Petr Türk (Subaru Impreza STI – 182 bodů). V hodnocení Lady Trophy byla v Divákách nejlepší Natálie Štěpánková (Volvo 480), druhá skončila Lenka Hrubanová (Peugeot 206 cc) a třetí byla Irena Bauer (VW 11 Brouk). Z juniorů byl nejrychlejší Adam Králík (Citroen Saxo VTS) před Adamem Frantou (Ford Fiesta).

Po oba dva závodní dny se jel i závod AUTOKLUB Mistrovství ČR v závodech do vrchu. V obou byl nejrychlejší Miloš Beneš (Osella FA30), který v nedělní první jízdě překonal svůj dosavadní traťový rekord, když trať Divácké 13 pokořil časem 57,78 sekundy. Pořadí na druhém a třetím místě byla stejná – druhý skončil Václav Janík (Norma M20FC Turbo) a třetí Petr Trnka (Ligier JS53 EVO2). Na prvním místě je průběžně Miloš Beneš se 150 body, druhý je Petr Trnka se 117 body a třetí příčka patří Václavu Janíkovi s 91 body.

Redaktor: Jaromír Navrkal

Foto: Tomáš Tichý

Oficiální redakce MZAV Maverick Rescue Euro Cup 2020