Tisková zpráva – PRAMOS XVII. Divácká 13 – DIVÁKY U HUSTOPEČÍ před závodem 10. – 11. 9. 2022

08.09.2022 19:24

O víkendu 10. – 11. září 2022 bude osmým podnikem pokračovat letošní série Mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2022 v Divákách u Hustopečí na jižní Moravě. Součástí PRAMOS XVII. Divácké 13 bude ještě i třetí závod Maverick – Slalom Trophy 2022.

Program závodů bude otevřen již v pátek 9. září, kdy v době od 17.00 do 21.00 hodin se uskuteční na ředitelství a sekretariátu závodu na staré poště vedle obecního úřadu Diváky, administrativní a technická přejímka jezdců a závodních vozů pro obě série. Vlastní závodní víkend bude zahájen v sobotu 10. září povinnou rozpravou ředitele závodů s jezdci v prostoru u PS cateringu v 8.00 hodin. Závodní program je připraven tak, že od 8.30 hodin se nejprve uskuteční dvě tréninkové jízdy slalomářů, od 9.30 hodin budou pokračovat vrchaři dvěma tréninkovými jízdami. Po slavnostním zahájení ve 12.20 hodin  pojedou první závodní jízdu slalomáři, od 13.30 hodin budou následovat dvě  soutěžní jízdy vrchařů a sobotní závody budou uzavřeny druhou jízdou slalomářů. V 18.00 hodin bude vyhlášení nejlepších jezdců obou sérií. V neděli se nejdříve uskuteční pro slalomáře a následně vrchaře od 8.30 hodin po jedné tréninkové jízdě po nichž od 10.30 hodin se pojede ve stejném pořadí první závodní jízda. Ve 12.30 hodin odstartují slalomáři druhou jízdou odpolední program, po nich budou následovat druhá a třetí jízda vrchařů a od 16.45 hodin bude ukončen program třetí jízdou slalomářů. Pak bude následovat vyhlášení nejlepších jezdců obou sérií.

Ve středu 7. září bylo ukončeno přijímání přihlášek jezdců do obou sérií. Pokud se jedná o sérii vrchařů je přihlášena osmdesátka jezdců. Podíváme-li se podrobněji do seznamu zjistíme, že je mezi nimi vedoucí jezdec v kategorii soudobých vozů David Komárek s vozem Mcf1 Evo Komvet, který má na svém kontě 270 bodů. Se 173 body je na druhém místě Jiří Špalek s Normou M20F EVO a třetí Kritsýna Fillová s Mitsubishi Evo Komvet, která  získala celkem 130 bodů a je suverénní vedoucí jezdkyni v Dámské trofeji s 280 body.  Ze zahraničních jezdců je přihlášen Rakušan Ferdinand Madrian s Normou M20FC s motorem McLaren, který je na průběžném čtvrtém místě se 65 body. Na seznamu nechybí ani další rakouští jezdci, jako například manželé Sigrid a Christian Ferstlovi, kteří by měli startovat s identickými formulovými vozy F – Tatuus Master. Vedle již uvedených závodnic jsou do Dámské trofeje přihlášené

Veronika Kožmínová s VW Polo, Vendula Vlasáková s Renaultem Clio a rakouská závodnice Victoria Schütz s VW Golf 1 GTi. . Zcela jistě se budou odehrávat zajímavé souboje v Juniorské trofeji, kde vedle vedoucího Adama Kowalského s Peugeotem 106 rallye, který má 252 bodů, jsou přihlášeni druhý Adam Franta s Fordem Fiestou Mk4, ten má 202 bodů, třetí Michal Melša s Toyotou MR2 se 156 body.

V kategorii historických automobilů nechybí vedoucí Petr Žáček s vozem Audi Sport Quattro S1, který má plný počet bodů – 280, druhý v pořadí Thomas Schütz s Renaultem 5 Alpine z Rakouska se 133 body , třetí Tomáš Homola s BMW E30 má 109 bodů, o bod méně má čtvrtý David Šplíchal s VW Golf gti, přihlášen je i pátý v pořadí Michal Polehla s Hondou Civic Ee9, ten má 80 bodů.

Mezi téměř čtyřicítkou přihlášených účastníků pro slalomové klání jsou na seznamu jezdci z předních míst. Vedoucí jezdec Michal Hanačík s Hondou Civic, který má na svém kontě rovných sto bodů. Z dalších, kteří budou patřit k favoritům je slovenský jezdec Michal Kurbel se Škodou 125, Petr a Jan Cahovi se Seaty Cupra, Vojtěch Polák s Audi TT nebo Jaroslav  Janoušek s Nissanem Sunny, z Rakouska např. Siegfried Pfeiffer s Toyotou Yaris GR. V Dámské trofeji budou bojovat vedoucí Natalie Štěpánková s Volvem 480, Anna Kimlová a Hana Cupáková – obě s BMW 318ti či Jana Špačková s Mygale formule Ford.  

Za redakci MZAV MHCC Jaromír Navrkal

Foto MZAV MHCC: Jiří Navrkal