Vyjádření a vysvětlení neudělení akreditace média panu Vítězslavu Klíglovi (Vitmin) na závodišti Vrbenský vrch 2020, Vrbno pod Pradědem 4. - 5. 7. 2020

11.07.2020 20:33

Dobrý den vážení,

protože se řada lidí ptá, proč a za jakých okolností nebyla dlouholetému fotografovi a videoreportérovi panu Vítězslavu Klíglovi (Vitmin) udělena akreditace média, zde je naše vyjádření.

Ve čtvrtek 2. 7. 2020, den před příjezdem všech jezdců na závodiště ve Vrbně pod Pradědem, se objevila na sociálních sítích facebook u zde zmiňovaného fotografa a video reportéra aktualita - příspěvek. Takzvaná vzpomínka „před osmi lety“, kdy se na tomto závodišti jel poslední závod. Tehdy zde bylo velice mnoho nepříjemných havárií se zásahy záchranných systémů a zdravotního zabezpečení. Pan Klígl měl na tyto nehody, jakožto akreditovaný novinář, štěstí. Jak už jsme zde zmínili, pan Klígl před letošním obnoveným závodem zveřejnil vzpomínku na facebooku. Titulek zněl "již zítra se vracíme na místo činu". Na úvodní fotografii této vzpomínky na facebooku byla jezdkyně D.B. po velké havárii. Jezdkyně byla v péči záchranných složek a lékaře u havarovaného auta. Dále bylo připojeno celé video havárie jezdce T. P. a kompletního zásahu záchranných složek a zdravotního personálu, poskytujícího první neodkladnou péči.

Po zhlédnutí těchto veškerých materiálů jsme s hlavním pořadatelem Martinem Plevou ihned kontaktovali pana Klígla a oznámili jsme mu, že takovou formou senzace si nepředstavujeme spolupráci na propagaci závodů automobilů do vrchu. Vydávání jakýchkoliv materiálů zásahů záchranných složek a otřesených či zraněných osob, je velice neetické. Jak by bylo Vám, kdyby si Vás někdo natáčel nebo fotil po jakékoli nehodě? Asi by to nebylo příjemné nikomu... 

Po zvážení všech okolností jsme rozhodli, že panu Vítězslavovi Klíglovi neudělíme akreditaci (z rozhodnutí hlavního pořadatele pana Martina Plevy a ředitele podniku Aleše Gänsdorfera).

Toto jsme panu Klíglovi oznámili již ve čtvrtek večer 2. 7. 2020.

Na doplnění, za celou dobu čtrnácti let, co organizujeme seriál MREC a pořádáme řadu společných závodů automobilů do vrchu MČR/AČR, jsem jako promotér neodmítl žádného novináře k akreditaci, ba naopak je mi na některých podnicích vyčítáno, že jich máme příliš mnoho.

Pokud však jezdíte na závody za účelem čekání na neštěstí druhých a na takzvané „crash“ se zraněním a vyprošťováním jezdců ze závodních aut, tak Vás předem prosím, na naše závody nejezděte.

Ještě poznámka pro všechna média, prosím, uvědomte si, že jste oficiálně akreditováni a je Vaší povinností dodržovat veškerá pravidla, která jsou vydána k udělení akreditace. Jedním z hlavních pravidel je dodržování etického kodexu.  

Děkujeme a jsme s pozdravem 

promotér a ředitel Aleš Gänsdorfer a

za hlavního pořadatele Vrbenského vrchu 2020 pan Martin Pleva