Závěrečná tisková zpráva – 24. Slovácký kopec Násedlovice u Kyjova MZAV Maverick Hill Climb Czech: Komárek nejrychlejší na Slováckém kopci

05.06.2022 08:10

Jen týden po závodech slalomářů se uskutečnil na stejné trati dlouhé 2210 m s převýšením 78 m, třetí podnik letošní série Maverick Hill Climb Czech 2022 v mezinárodním závodu automobilů do vrchu. K zápolení o mistrovské body se sjelo na XII. Memoriál Stanislava Firtla a 24. ročník Slováckého kopci celkem 55 jezdců. I přes nižší počet startujících byly po oba dva dny k vidění zajímavé souboje a to jak v absolutním pořadí, tak i v jednotlivých skupinách či třídách.

Soudobé automobily

Výsledkové listiny v absolutním pořadí byly jako by je někdo opsal nebo přepsal přes „kopírák“. Prvních sedm míst bylo výsledkových listinách stejných, odlišné byly pouze jednotlivě  dosažené  časy jezdců.   Dvě prvenství, poháry a 40 bodů v absolutním pořadí jezdců startujících se soudobými vozy si z Násedlovic odvezl David Komárek (KRTZ motorsport KOMVET racing) s Mcf1 EVO Komvet a je na vedoucí pozici se 115 body. Na druhém místě skončil jeho týmový kolega, loňský absolutní vítěz Jiří Špalek (Komvet Racing – Norma M20F EVO Komvet). Ten má na svém kontě prozatím 95 bodů a patří mu druhá příčka. Michal Novický (REC Group) s vozem Ligier JS49 Honda obsadil dvakrát třetí místo a na stejné místě je v celkovém hodnocení se 48 body. Nejrychlejší, ale bohužel jako jediná žena, skončila těsně pod stupni vítězů Kristýna Fillová (KRTZ motorsport KOMVET racing) s Mitsubishi EVO Komvet). Ta má na svém kontě 44 body a je čtvrtá a suveréně vede klasifikaci Dámského poháru – LADY TROPHY se 120 body. Dvě pátá místa patřila Milanu Bobkovi (MB racing team) s Mitsubishi Lancer WRC 05, který je s celkovým ziskem 32 bodů také pátý. Na šestém místě se dvakrát umístil první zahraniční jezdec, Rakušan Christian Rutter, se sportovní plackou PRC S4. Lukáš Padrta (Komvet Racing) s Mitsubishi EVO IX získal osm bodů a celkově jich má 16. Až od osmého místa se začala měnit jména jezdců. V sobotu byl na tomto postu Petr Türk (TR Motorsport CHEMWORK – Subaru Impreza WRC STI) a nedělním závodě si dojel pro desáté místo. Filip Krejčí (HOKRmotors Racing) s dalším Subaru Impreza Type RA) skončil v sobotním závodě devátý, v neděli již nestartoval. Desátá  a devátá příčka, to bylo umístění pro Jana Osladila seniora (AMK Ecce Homo Šternberkl v ÚAMK), který startoval s vozem Formule Tatuus Renault. Mezi desítku nejrychlejších se ještě zařadil téměř domácí, kyjovský Stanislav Firtl (Yokohama Czech) v nedělním závodě. Tam s vozem Škoda Octavia TDi  obsadil osmou pozici.   

Historické automobily                                                                                                 

Stejně jako v úvodních dvou podnicích, tak i na Slováckém kopci, vládl startovnímu poli Petr Žáček (LEGENDY) s vozem Audi Sport Quattro S1. Ten dosud nenašel přemožitele a je na vedoucí pozici s celkovým počtem bodů 120. Třicet bodů získal za dvě druhá místa Tomáš Homola (SPZ – Vysočina) s BMW E30 a celkově mu patří stejná pozice se 79 body. Třetí a páté místo obsadil rakouský jezdec Thomas Schütz s Renaultem Alpine 5. Čtvrté a v neděli třetí místo obsadil  s formulovým vozem Estonia 21 z Alcore Motorsport Jan Šálek. Petr Toušek (BMW Motorsport) s BMW E30 M3 si za své výkony si vyjel v sobotu páté místo, v neděli pak šesté. Ve druhém závodě se do nejrychlejší pětice jezdců zařadil Michal Polehla (Polehla m. seznam.cz) s vozem Honda Ee9 Civic čtvrtým místem, v sobotu skončil šestý.

Lady Trophy – Dámská trofej

Jedinou účastnici a dvojnásobnou vítězkou byla Kristýna Fillová, jak je uvedeno ve zprávě o výsledcích soudobých automobilů.

Junior Trophy – Juniorská trofej

Dvě vítězství si připsal na své konto Adam Franta (TWR racing) na Fordu Fiesta Mk4. Ten má celkově 94 bodů a dostal se do čela o dva body před Adama Kowalského (KOWALSKI motorsport) na Peugeotu 106 rallye. Třetí místo patří Tomáši Kosteleckému (Kosťa Motor) s Peugeotem 206 GT. Má na svém kontě 66 bodů, na Slováckém vrchu byl jednou třetí a jednou čtvrtý.

Série mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2022 bude pokračovat dvojzávodem 64. a 65. ročníkem Ústecké 21 v Ústí nad Orlicí ve dne 11. - 12. června 2022. 

S pozdravem organizační výbor Maverick Rescue, promotér a ředitel MZAV MHCC Aleš Gänsdorfer 

Za redakci MZAV MHCC Jaromír Navrkal

Foto MZAV MHCC: Tomáš Tichý