Závěrečná tisková zpráva k 3. podniku Maverick Hill Climb Czech a Mistrovství České republiky – 3. HOSTR PRIX – Liberec - 20. – 21. 5. 2023

29.05.2023 18:13

Třetím podnikem letošních sérií závodů automobilů do vrchu byl 3. HOSTR PRIX – LIBEREC ve dnech 19. - 21. 5. 2023. Na trati dlouhé 3500 metrů s převýšením 218 metrů závodili ve své premiéře jezdci o body do hodnocení mezinárodního mistrovství závodu automobilů do vrchu LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023. Po tříleté pauze se jely závody LIQUI MOLY AUTOKLUB Mistrovství ČR závodů automobilů do vrchu, dále pak AUTOKLUB Mistrovství ČR historických automobilů a také AUTOKLUB Česká trofej. Pořadatelům se při administrativních a technických přejímkách prezentovala téměř stovka startujících.

LIQUI MOLY Maverick Hill Climb Czech – soudobé automobily

Hned několik premiér zažili jezdci mezinárodního seriálu v závodech automobilů do vrchu LIQUI MOLY MAVERICK HILL CLIMB CZECH 2023. Po premiérovém startu na závodní trati na Ještěď, došlo i k dalším dvou zápisům do historických tabulek seriálu, kdy se poprvé z poháru za vítězství v absolutní klasifikaci radoval Petr Türk (TR Motorsport CHEMWORK) z Borotína na Blanensku s vozem Mitusbishi Lancer EVO IX. Ten zvítězil v sobotním závodě, v neděli skončil druhý a s celkovým počtem bodů 57 je na průběžném druhém místě. Opačné umístění, tedy v sobotu druhý a v neděli si první pohár za vítězství v absolutní klasifikaci vyjel domácí liberecký jezdec Lukáš Suchomel (Spine) s Lotusem Elise. Za tyto výsledky má 35 bodů a zařadil se na šesté místo celkového pořadí. V sobotním závodě obsadil třetí místo Darek Čepička (AVANT Racing) ze Šternberku, který startoval s Mitsubishi desítkové evoluce. V neděli odjel pouze první závodní jízdu a dál již nepokračoval. Třetí byl v nedělním závodě Michal Fabiánek (Team Rule 32) s Mazdou RX7 FD3S z Veselí nad Lužnicí. V sobotusi dojel pro páté místo. Dvě čtvrtá umístění získal Petr Vávra (RTMotorsport) s Mitsubishi Lancer Evo 8 z Náchoda. S celkovým ziskem 40 bodů je na pátém místě. Úspěšně si vedl na domácím vrchu známý rallycrossový jezdec z nedalekého Jablonného v Podještědí, Lukáš Červený (Con-wallracing). Ten sedlal Škodu Fabii RX s níž si v sobotu dojel pro šesté a posléze v neděli páté místo a zařadil se na průběžnou jedenáctoupozici s 14 body.  Sedmé a šesté pořadí, to byly výsledky českobudějovického jezdce Martina Winklera (Rocket team) s vozem Nissan 200sx.

Se strojem Kart Kawasaki startoval Jaroslav Buchar (SBM Motorsport) z Hořenska, s nímž vybojoval osmé a sedmé místo absolutně. Jediným zahraničním jezdcem, který se dostal do elitní desítky byl Helmut Maier z německého Pasova s vozem VW Spies-Golf, ten obsadil dvakrát deváté místo. Desátý a jedenáctý skončil Martin Stejskal (Mates racing) se Škodou Fabii z Olomouce. Další olomoucký jezdec Lukáš Nastoupil (P.N.T.H.) s vozem Honda CRX po sobotní šestnácté příčce, uzavřel v neděli desítku nejlepších. Z Liberce si odvezl dvojnásobné vítězství v Junior Trophy, které ho posunulo na třetí průběžné místo se ziskem 64 bodů. Osmé místo si v nedělním závodě vyjel Dominik Pluhař (BDT Racing) z Českého Dubu na Liberecku. V hodnocení Lady Trophy získala prvenství v sobotním závodě Jana Špačková z Třebíče na formulovém voze Ford Mygale 98 a i přesto, že v nedělním závodě již nestartovala s celkovým ziskem 58 bodů je mezi závodícími ženami na prvním místě.  

LIQUI MOLY Maverick Hill Climb Czech – historické automobily

Osmnáct účastníků měly závody jezdců s historickými automobily. Sobotní závod vyhrál s přehledem Petr Žáček (LEGENDY) na voze Audi Sport Quattro S1 z Turnova. V neděli se mu bohužel nedařilo, po první závodní jízdě, ve kterébyl nejrychlejší, musel odstoupit a v závodě dál nepokračoval. Celkově má 60 bodů a patří mu prozatím druhé místo. Úspěšně si vedl domácí, liberecký jezdec Miroslav Janouch ml., který s vozem Mitsubishi Lancer Evo III si v neděli dojel pro vítězství, v sobotu skončil na druhém místě. Za tato umístění získal 35 bodů a je na šestém místě průběžného pořadí. Po úspěšných startech ve dvou úvodních podnicích se představil Rakušan August Gratzer s Lancii Beta Montecarloa byl úspěšný i v Liberci. V sobotu byl třetí, v neděli druhý a celkově získal 85 bodů a je na vedoucí pozici. V neděli na stupních vítězů – třetí místo, v sobotu čtvrtý, to byl výsledek Davida Šplíchala (Garage Flóra) z Bohušic u Jaroměřic nad Rokytnou s vozem VW Golf gti a sedmé místo celkově se 35 body.  Pavel Drong z Českého Těšína po sobotním nedokončeném závodě zabodoval se svým vozem Suzuki Swift GTI v neděli, když skončil na čtvrtém místě. Do pětice nejlepších se ještě dostali Jan Krátký (GMS Racing Team) s Fiatem Ritmo 130Tc Abarth v sobotu. V neděli to byl domácí Lukáš Strnad (Hostrracing team) se Škodou 130 LR.

Dalším podnikem budou ve dne 17. a 18. června 2023 VI. Vírské serpentiny na trati Vír – Bystřice nad Pernštejnem.

LIQUI MOLY Mistrovství České republiky ZAV soudobých automobilů

Jako by někdo tisknul výsledkové listiny sobotního a nedělního závodu přes „kopírák“. První pětice jezdců ukončila oba závody ve stejném pořadí, pouze se lišily dosažené časy u jezdců v jednotlivých jízdách. Takže pěkně po pořádku. Ve vítězné cestě pokračoval Miloš Beneš (‚GMS Czech Racing Team) s vozem Osella FA 30 z Nového Města nad Metují. Ten si připsal dvě vítězství, má jich už celkem šest a se 150 bodovým ziskem je na čele absolutního pořadí. Dvě druhá místa patřila Petru Vítkovi (Climart Racing Team) z Opavy se stejným vozem jako měl vítězný Beneš. S 85 body je Vítek na druhém místě. Dvakrát třetí skončil „navrátilec“do republikového mistrovství, David Komárek (KRTZ motorsport) z Okříšek s McLarenem F1 Evo 2019. Na svém kontě má prozatím 45 bodů za tři třetí místa a je celkově šestý.  Čtvrté pořadí si vyjel náměšťský Marek Rybníček (ACCR LIQUI MOLY CZ) s KTM GTX-Bow, jehož zisk je 54 bodů a patří mu celkové páté pořadí. Pětici nejrychlejších jezdců uzavřel Zdeněk Chudoba (AMK Ecce Homo Šternbek v ÚAMK) ze Štěpánova u Olomouce. Startoval s Normou F20 a v průběžném pořadí mu patří čtvrtá příčka s 56 body. Celkově startovalo 27 jezdců.

Mistrovství České republiky ZAV historických automobilů

Osm historických vozů představili jezdci ve dvou divizích. Dvě absolutní prvenství si z Liberce odvezl Jaroslav Prášek (gt2 motosport s.r.o.) z Kynice na Havlíčkobrodsku. S formulovým vozem Chevron B42 F2 startoval v Divizi 2, ve které je na čele se 75 body. Druhé pořadí patřilo dvakrát jeho největšímu soupeři, Pavlu Kopečkovi (AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK) s MTX 1-02 a v Divizi 2 je druhý s pětibodovou ztrátou na vedoucího Práška. Dvě třetí místa patřila Robertu Brožovi z Prahy s vozem Škoda 130 RS. Ten za svá umístění získal dvakrát 15 bodů a je na šestém místě v Divizi 1. 

Ćeská trofej

Také Česká trofej měla po oba dny na prvním místě shodného jezdce. Prvenství si mezi jedenácti startujícími, vybojoval Lukáš Keller z Mladé Boleslavi s  Mitsubishi Lancer Evo IX. Dosud si vyjel 86 bodů a patří mu druhá příčka. V sobotu skončil druhý Michal Roll z Velkých Přílep u Prahy na voze Porsche 997 GT3. Nedělní závod nedokončil, přesto je na třetím místě se 69 body. Třetí v sobotu a druhý v neděli skončil brněnský Lukáš Štelc (KASP Automatic s.r.o.) s dalším devítkovým Mitsubishi. Tomu patří celkově první místo se ziskem 103 bodů. V neděli byl třetí Jan Šenold z Jilemnice se Škodou Octavii Cup. Ten je se 33 body na osmém místě.

Ředitel závodů a promotér Aleš Gänsdorfer

Za redakci MMZAV MHCC 2023 Jaromír Navrkal

Foto MMZAV MHCC: www.facebook.com/Czech-hillclimb-Photographs-420932328003064/?ref=page_internal