Závěrečná tisková zpráva, úvodního podniku v seriálu MZAV Maverick Slalom – Trophy. “Mayer s Novákem se podělili o slalomová prvenství na IV. Polygonu AMD BRNO 16 . - 17. 4. 2022“

21.04.2022 08:44

Polygon v areálu brněnského Automotodromu byl místem konání úvodního podniku letošní šestidílné série mezinárodních závodů automobilů – MAVERICK SLALOM-TROPHY 2022. Závodu IV. POLYGON RACE se o velikonočním víkendu zúčastnilo v sobotu 47 a v neděli 36 startujících.

Sobotnímu závodu za chladného a větrného počasí vévodil šestatřicetiletý rakouský jezdec ze Schwechatu, Patrick Mayer z týmu Mayer Motorsport s vozem VW Golf 1 2.0 16V. Ten hned v úvodní jízdě překonal rekord, (loni ho vytvořil Marek Novák – 1:57,59 min.) když dosáhl čas 1:57,39 min. a ve druhé byl ještě rychlejší časem 1:57,31 min. což představoval průměrnou rychlost 70,56 km/hod. V nedělní závodě již nestartoval.

Přestože přišel o traťový rekord, v sobotu skončil druhý a v neděli vyhrál, je v průběžném pořadí nejlepší se 75 body, to je pardubický Marek Novák, který startoval se čtyřkolkou Kartcross Kamikaz 3 Honda za tým MN Racing. Dvakrát zvítězil i ve třídě AS-E2/C do 1600 ccm.

Třetí v sobotu, druhý dokonce v neděli, to je výsledek, kterého dosáhl Michal Kurbel ze slovenského  Cigelu nedaleko Prievidze s doslova „létající“ Škodou 125 týmu Kovomkracing. Po dvou odjetých závode je na druhém místě se 67 body. Ve třídě AS-E1-1400 získal 40 bodů za dvě vítězství a je na čele. Do desítky nejlepších se v neděli dostal i druhý z bratrů, starší Pavol Kurbel, ze Sebedražie nedaleko Cigela. Ten startoval s vozem Škoda 120 L a s 30 body je na druhém místě ve třídě AS-E1-1400.

Spokojenost vládla mezi jezdci startujícími v týmu Zdeňka Mirovského AHL. Třetí a pátý skončil Jiří Hybášek, mladší z bratrů Pavel byl osmý v sobotu a v neděli pak dokončil závod na sedmém místě. Oba jsou z Okříšek a startovali na vozech Mitsubishi Lancer EVO IX. Trojici úspěšných jezdců tohoto týmu doplnil dvěma čtvrtými místy Jiří Ondráček z Dalešic se sedmou evoluci Mitsubishi. Stupně vítězů jim také patřily i ve třídě AS-S1+2000/4WD a v průběžném pořadí je Jiří Hybášek třetí, Jiří Ondráček čtvrtý oba mají 60 bodů a Pavel Hybášekje sedmý se 46 body.

V nedělním závodě patřilo páté místo Zdeňku Trnkovi z Heraltic  týmu STK Okříšky RT s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6 a v sobotu uzavřel desítku nejrychlejších jezdců. Ve třídě AS-S1+2000/4WD byl v sobotu pátý a v neděli byl na stupních vítězů za třetí místo. V absolutním hodnocení má 46 bodů a jena šesté příčce.

Dvakrát šesté místo patřilo Milanu Diblíkovi (KZH Racing), ze Zlobice s vozem Nissan 350Z a třídu AS-E1+2000 dvakrát vyhrál a je se 40 body na čele. V absolutním pořadí je s 52 body pátý.

Zlínský Michal Hanačík (Puglife) s vozem Honda Civic si vyjel v sobotu sedmé a v neděli deváté místo. Ve třídě AS-S1+2000/2WD mu patřilo dvakrát vítězství a v celkovém pořadí po dvou závodech je osmý se 44 body.

Do desítky nejrychlejších se v obou závodech dostal také druhý rakouský jezdec Siegfried Pfeiffer z Leobendorfu s vozem Toyota Yaris GR týmu Pfeiffer Motorsport. V sobotním závodě skončil devátý, v neděli si o příčku polepšil a tak mu celkově patří devátá místo se ziskem 42 bodů.

Dámská trofej – LADY TROPHY

Do soupeření o první mistrovské body se na start postavilo v sobotu sedm a v neděli pět závodnic. Nikoho nenechala na pochybách, že i v letošním roce bude favoritkou číslo jedna olomoucká Natálie Štěpánková (AV díly Praha) se svým Volvem 480. Oba dva závody vyhrála a se 40 body je na prvním místě. V sobotu překvapila při svém premiérovém startu Jana Špačková, dablérka s otcem Zdeňkem Špačkem na voze Mygale formule Ford z Třebíče. Ta skončila na druhém místě, v nedělním závodě již nestartovala a tak ji patří s patnácti body celkové páté místo. Sedmadvacet bodů si z obou závodů vyjela Anna Kimlová z Brna s vozem BMW318ti startující za Auto Classic Club Brno. Ta v sobotním klání skončila na třetím místě, v neděli si vyjela pěkné druhémísto, a to ji také patří po úvodních dvou závodech. Po sobotním šestém místě si v neděli vyjela třetí příčku Michaela Türková  z Boskovic z týmu TRmotorsport s vozem Audi TT. S celkovým ziskem 18 bodů je na čtvrtém místě.

Juniorská trofej – JUNIOR TROPHY

Tři nováčci ze čtyř startujících juniorů, to byla nabídka pro sobotní závod. Ti obsadili stupně vítězů v pořadí starší z bratrů Rulcových Dan, třetí skončil jeho bratr Filip, oba z Brna a týmu DRTs vozy  SubaruImpreza. Filip byl se čtrnácti roky druhým nejmladším účastníkem. Mezi bratskou dvojici se na druhé místo dostal nejmladší účastník, jedenáctiletý třebíčský jezdec Lucas Kořínek s vozem Ford Puma týmu AHL. V neděli vyhrála Marta Slováková startující za rodinný tým Slovákovi Brno s vozem Škoda Fabia, v sobotu skončila na čtvrtém místě. Po dvou závodech je na čele Slováková se 30 body, druhý je Dan Rulc s 20 body, třetí je Kořínek s 15 body a čtvrté místo patří Filipu Rulcovi se 12 body. 

Následující dvojzávod absolvují slalomáři o víkendu 14. a 15. května 2022 na trati 24. Slováckého kopce v Násedlovicích nedaleko Kyjova.

S pozdravem organizační výbor Maverick Rescue, promotér a ředitel MZAV MST Aleš Gansdorfer 

Za redakci MZAV MST Jaromír Navrkal

Foto MZAV MST: Jiří Navrkal